Jean Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, avertizează că guvernele trebuie să se retragă din programele de susţinere a economiilor cel mai târziu odată cu revenirea economică. Altfel, încrederea populaţiei şi a investitorilor în economie va avea de suferit.
„Ajustarea fiscală ar trebui să înceapă cel mai târziu odată cu revenirea economică, iar eforturile ar trebui consolidate în 2011”, susţine Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat cotidianului italian „Corriere della Sera”.
Potrivit acestuia, dacă guvernele ratează momentul retragerii stimulilor din economie, există riscul să-şi piardă din credibilitate în faţa firmelor şi gospodăriilor. Oficialul BCE a subliniat că evaporarea încrederii a fost unul dintre factorii care au determinat criza economică.
Jean-Claude Trichet atrage atenţia asupra deficitelor bugetare, în condiţiile în care mai multe guverne şi-au majorat cheltuielile şi, implicit, deficitele, pentru a finanţa măsuri-anticriză de mii de miliarde de euro, precum salvarea băncilor sau stimularea producătorilor auto.
Cele trei reguli ale politicilor fiscale
„Regulile pentru implementarea politicii fiscale sunt: în primul rând – să fiţi atenţi că nivelul deficitelor pe termen mediu şi lung rămâne în limitele Pactului de stabilitate (3% din PIB, n.r.), că strategia fiscală este sustenabilă şi inspiră încredere. Doi: pentru a ajunge la punctul unu, este nevoie să reduceţi cheltuielile publice. Şi trei: dacă punctul doi nu e suficient, este nevoie de o majorare a fiscalităţii. Doar în cazul în care reducerea cheltuielilor bugetare oferă suficientă marjă de manevră, guvernele se pot angaja în reduceri ale impozitelor”, recomandă Trichet.
Preşedintele BCE a subliniat că reformele structurale sunt mai importante ca niciodată: „Este clar că marile provocări pe care ni le rezervă viitorul în termeni de politici fiscale vor fi rezolvate doar dacă ne angajăm la reforme structurale, din cauză că, într-un număr mare de domenii, aceasta este singura soluţie pentru reducerea cheltuielilor publice.
Creşterea vine mai repede
Preşedintele BCE susţine stafful băncii a îmbunătăţit previziunile economice luna această, faţă de cele de acum t3 luni: „Economia reală va sta un pic mai bine, în medie cu 0,5% în 2009 şi 2010 faţă de ceea ce s-a prevăzut în urmă cu 3 luni. Dar asta înseamnă că 2009 va rămâne pe minus, iar 2010 va arăta un plus – ca medie. Nu excludem să vedem creştere – trimestru la trimestru la nivelul zonei euro -, înainte de jumătatea lui 2010. Dar asta nu schimbă mesajul nostru: ne aşteaptă un drum greu în faţă, nivelul incertitudinilor rămâne foarte ridicat şi, prin urmare, prudenţa şi atenţia rămân factori cheie”.