A doua mare economie a lumii va înregistra probabil ‘o aterizare uşoară pe termen scurt’, a afirmat Zoellick la Beijing, cu prilejul prezentării unui raport intitulat: „China 2030”. Raportul este destinat să influenţeze următoarea generaţie de lideri chinezi şi abordează modelul economic urmat de China în ultimele decenii, model care i-a permis acestei ţări să înregistreze un ritm mediu de creştere de aproximativ 10% pe an şi să ajungă a doua economie mondială. Ţara trebuie să redefinească rolul guvernului, să transforme structura întreprinderilor de stat şi să reducă gradual ratele dobânzilor, se arată în raportul Băncii Mondiale.
„După cum ştiu şi liderii Chinei, actualul model economic de creştere al ţării nu este sustenabil. Pe termen scurt, eu personal cred că China va înregistra probabil o aterizare uşoară”, le-a declarat reporterilor Zoellick. Acesta a adăugat că ţara trebuie să se bazeze mai mult pe pieţe şi pe sectorul privat şi să ofere protecţie socială de bază tuturor cetăţenilor săi. Indicele The Shanghai Composite al bursei chineze a urcat luni dimineaţă cu 0,7%, a şaptea zi consecutivă de creştere.
Într-un studiu oficial publicat recent la Beijing se arată că Banca Centrală a Chinei consideră că a venit momentul pentru a permite o convertibilitate a yuanului în conturile de capital în ideea de a facilita achiziţionarea companiilor străine de către investitorii chinezi. În prezent, capitalurile investite în moneda naţională chineză, yuanul, nu pot fi liber convertite în valută, ceea ce permite guvernului chinez să controleze fluxul de capital care iese din ţară şi să se protejeze astfel de mişcările speculative. Însă această restricţie constituie de asemenea şi o frână pentru investiţiile chineze în străinătate.
Deschiderea conturilor de capital este considerată de economişti ca o etapă prealabilă pentru convertibilitatea deplină a yuanului. Atâta timp cât moneda celei de a doua economii mondială nu va fi deplin convertibilă, aşa cum este dolarul, euro sau yenul, ea nu va putea deveni o monedă de rezervă internaţională.
Într-un articol publicat săptămâna trecută de „Wall Street Journal”, care cita raportul Băncii Mondiale, se arată că statul chinez ar putea să se confrunte cu o criză economică dacă nu reduce companiile de stat şi nu reformează finanţele publice. „Creşterea economică a Chinei riscă să încetinească rapid şi fără avertismente. Acest lucru s-a întâmplat în ţările în curs de dezvoltare cu o creştere economică accelerată precum Brazilia şi Mexic după ce au ajuns la un anumit nivel al veniturilor, un fenomen numit de economişti «capcana venitului mediu»”, susţine WSJ. Pentru a evita această capcană, raportul recomandă reducerea rolului companiilor de stat. În plus, raportul cere autorităţilor chineze să reformeze finanţele guvernelor locale şi să promoveze competiţia şi antreprenoriatul.
Banca Mondială sugerează că firmele de gestionare a activelor ar trebui să supervizeze companiile de stat pentru a se asigura că aceste firme sunt conduse după principii comerciale şi nu politice. De asemenea, raportul recomandă o creştere semnificativă a dividendelor plătite de companiile de stat, ceea ce ar conduce la creşterea veniturilor guvernului care astfel va putea să finanţeze noi programe sociale.
Sursa: Agerpres
Președintele Băncii Mondiale: „China va avea o aterizare ușoară pe termen scurt”
27 februarie 2012, 19:04
Ultima modificare în 27 februarie 2012, 21:04
China se va confrunta probabil cu o uşoară încetinire a ritmului de creştere a economiei în acest an, tocmai când guvernul trebuie să reglementeze funcţionarea economiei pentru a gestiona expansiunea în următoarele două decenii, a declarat luni preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, transmite Bloomberg.
Etichete: china
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Grecia refuză să ia în calcul o ieșire din zona euro
- Leasingul auto se luptă cu creditele în euro, dar și cu cele în lei
- Producătorii de medicamente se vindecă prin exporturi
- Cum a simţit criza ministrul Borbely: mai mulţi bani în conturi, maşină de lux şi o casă moştenită
- Vladimir Putin acuză Occidentul că vrea să schimbe regimul în Iran
- Poşta Română a donat zece tone de alimente sinistraţilor din judeţul Buzău
- Ministrul educaţiei, despre bugetul destinat clasei 0: „Permiteţi-i ministerului să aibă micile lui secrete”
- Lukoil va investi 155 miliarde de dolari până în 2021
- Bombardiere ruseşti au speriat Bulgaria şi Turcia
- Tribunalul Bucureşti a suspendat cele două procese intentate de S.O.Vîntu preşedintelui Traian Băsescu