Instituţia avertizează, în ultimul ‘Observator al preţurilor alimentelor’, că acestea continuă să fie semnificativ mai ridicate faţă de acum un an şi sunt aproape de nivelul record atins în 2008.

Preţurile alimentelor au fost în iulie cu 33% mai mari faţă de cele din perioada similară din 2010, în timp ce preţul petrolului s-a majorat cu 45%, o creştere care afectează costurile de producţie.

Potrivit studiului, alimente de bază, precum grâul şi porumbul, s-au scumpit cu 84% şi, respectiv, 55%, în timp ce preţul zahărului a crescut cu 62 la sută şi al uleiului de soia cu 47%.

‘Scumpirea continuă a alimentelor şi nivelul redus de trai ne indică faptul că încă ne aflăm în zona de pericol în privinţa persoanelor vulnerabile’, a afirmat preşedintele BM, Robert Zoellick, într-un comunicat.

Acesta a subliniat că ‘vigilenţa este vitală, deoarece incertitudinile şi volatilitatea care există în prezent în ceea ce priveşte economia mondială, combinată cu situaţia politică din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord pot contribui la menţinerea volatilităţii preţului petrolului pe termen scurt’.

Preţurile continuă să fie instabile în toate ţările, după cum o demonstrează diferenţele de preţ în cazul porumbului, care a crescut cu peste 100% în Kampala (Uganda), Mogadiscio (Somalia) şi Kigali (Rwanda) în ultimele 12 luni, până în iunie, în timp ce în Puerto Principe (Haiti) şi Ciudad de Mexico (Mexic) a scăzut cu 19%.

În contextul acestor mari variaţii, preţurile interne ale produselor de primă necesitate s-au majorat brusc în trimestrul trecut într-o serie de regiuni, în special în America Centrală, America de Sud şi estul Africii.

Studiul semnalează, de asemenea, că o creştere susţinută a preţurilor la alimente impulsionează inflaţia într-o serie de ţări, printre care Etiopia şi Guatemala.

În ceea ce priveşte situaţia din Somalia, unde a fost declarată situaţie de urgenţă din cauza foametei, BM reaminteşte că au murit peste 29.000 de copii sub cinci ani şi 600.000 se află în pericol.

Actuala criză, la care se adaugă seceta prelungită, ameninţă peste 12 milioane de persoane, în special din zonele aflate în conflict.

BM a anunţat că a alocat 686 milioane dolari pentru îmbunătăţirea situaţiei sociale, consolidarea recuperării economice şi rezistenţa la secetă în Cornul Africii.
SURSA: Agerpres