„Prognoza de creştere va fi revizuită în jos, cel puţin pentru prima jumătate a lui 2020, parţial din cauza faptului că ritmul de creştere al Chinei va fi afectat de virus dar şi din cauza lanţurilor de aprovizionare”, a declarat David Malpass, cu prilejul unei discuţii cu fostul preşedinte al Băncii Centrale a SUA, Janet Yellen, organizată de centrul de reflexie Bipartisan Policy Center, potrivit agerpres.ro
La începutul acestei luni, Banca Mondială a anunţat că se aşteaptă la o uşoară relansare a ritmului de creştere a economiei mondiale în 2020, mizând pe un avans de 2,5%, după un avans de 2,4% anul trecut.
Mai multe companii aeriene şi-au suspendat zborurile
David Malpass a atras atenţia asupra faptului că parte din produsele chineze erau transportate către clienţi de avioanele comerciale care transportau şi pasageri. Însă, în ultimele zile, mai multe companii aeriene şi-au suspendat zborurile spre sau dinspre China.
La rândul său, Janet Yellen se aşteaptă la un „efect important” asupra creşterii economiei chineze, cel puţin în primul trimestru şi chiar în al doilea. „China reprezintă o parte importantă din economia mondială, ceea ce va avea un efect de contagiune asupra altor ţări”, ceea ce va alimenta o puternică incertitudine, a adăugat Yellen. Pe de altă parte, Janet Yellen a precizat că în trecut episoadele de pandemie au avut efecte importante pe termen scurt asupra economiei. „Pe termen lung, par să aibă un efect relativ redus”, a comentat Yellen.
Banca Mondială a cerut luni tuturor ţărilor „să îşi extindă măsurile de supraveghere sanitară şi răspuns” la epidemia de coronavirus din China pentru a ţine sub control propagarea virusului. La rândul său, Banca Mondială analizează resursele financiare şi tehnice care pot fi mobilizate rapid.
Numărul de decese
Cu 427 de decese la nivel mondial, bilanţul noului coronavirus îl depăşeşte pe cel al epidemiei de SARS, care în 2022-2003 a ucis 349 de persoane.
Virusul a contaminat peste 20.000 de persoane iar teama de răspândire a paralizat China, cu repercursiuni asupra economiei mondiale care sunt dificil de cuantificat.
Banca Mondială evaluează în prezent consecinţele economice şi sociale şi precizează că susţine eforturile angajate de China pentru a răspunde la epidemia de coronavirus, inclusiv cele destinate să permită relansarea economiei. De asemenea, instituţia financiară internaţională se declară gata să susţină toate statele membre, în special cele mai sărace şi mai vulnerabile, în ideea de a le ajuta să gestioneze consecinţele viitoarei ale acestei crize asupra populaţiilor lor.