Preşedintele Băncii Transilvania (TLV), Horia Ciorcilă, a demisionat joi din Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1), la cinci zile după ce a fost ales în această poziţie de Adunarea Generală a Acţionarilor.
„Îmi dau demisia şi las actualul management să-şi facă datoria. Noi am contestat modul de desfăşurare a AGA. Acţiunile concertate din cauza cărora au fost anulate voturile sunt de domeniul fanteziei”, a declarat Ciorcilă pentru MEDIAFAX.
El a arătat că nu ştie încă ce măsuri vor fi luate în continuare de Banca Transilvania pentru anularea deciziilor AGA desfăşurate sâmbătă, 25 aprilie.
Mai mulţi acţionari cu care Banca Transilvania acţionează, potrivit SIF, în mod concertat, precum BT Asset Management şi fondurile de investiţii administrate de societate, care deţin 17,5% din capital, au avut limitat dreptul de vot la 1% în adunarea generală.
Totodată, mai multe firme care ar acţiona concertat cu Cătălin Chelu şi care deţin 2,064% din capital au avut şi ele limitat dreptul la vot la 1%.Măsura s-a aplicat şi pentru drepturile de vot ale fondului de investiţii Broadhurst Investments, care controlează 1,19% din acţiunile SIF Banat-Crişana.
O parte dintre acţionarii SIF Banat-Crişana acuzaţi de conducerea SIF că acţionează în mod concertat cu Banca Transilvania au solicitat Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să analizeze modul de desfăşurare a adunării generale şi să amâne autorizarea administratorilor aleşi sâmbătă până la încheierea investigaţiilor, susţinând că voturile au fost fraudate.
Acţionarii au trimis, joi, o scrisoare CNVM prin care solicită instituţiei să confirme că nu au acţionat concertat în cadrul adunării generale.
Totodată, acţionarii cer Comisiei să oblige SIF Banat-Crişana să reconvoace AGA pentru alegerea membrilor Consiliului de Administraţie (CA).
Astfel, acţionarii Dragoş-George Bîlteanu şi Andrei-Liviu Diaconescu solicită Comisiei să confirme faptul că ei nu acţionează concertat cu Banca Transilvania. În scrisoare se menţionează că între Bîlteanu, Diaconescu şi Banca Transilvania nu există vreun acord expres sau tacit privind o strategie comună în legătură cu SIF Banat-Crişana.
Bîlteanu ocupă funcţia de membru în CA al Romenergo, în timp ce Diaconescu este managing partner la Capital Parteners, ambii candidând pentru un loc în CA al SIF Banat-Crişana.
În acelaşi timp, firmele Drogati Enterprises Limited, Kacinta Investments Limited, Ntakota Holdings Limited şi Amadolla Enterprises Limited solicită Comisiei să confirme că nu acţionează în mod concertat la SIF Banat-Crişana, explicând că nu există nicio relaţie care să atragă aplicabilitatea prezumţiei legale. Cele patru firme din Cipru controlează în mod concertat 3,48% din titlurile societăţii de investiţii financiare.
Scrisoarea trimisă Comisiei este semnată şi de Costel Lionăchescu, managing partner la Capital Parteners, şi de fondatorul grupului RTC, Octavian-Claudiu Radu, care, deşi nu deţin acţiuni la SIF, au candidat fiecare pentru funcţia de administrator.
Acţionarii solicită CNVM să emită un atestat prin care să confirme că hotărârile CA de suspendare a drepturilor de vot nu respectă prevederile legale, întrucât Consiliul de Administraţie nu are capacitatea să decidă suspendarea drepturilor de vot.
Mai mult, potrivit scrisorii, CNVM ar trebui să dispună investigarea membrilor CA care au votat favorabil măsura suspendării drepturilor de vot, precum şi a directorului general adjunct al SIF Banat-Crişana, Carmen Dumitrescu.
De asemenea, CNVM ar trebui să investigheze modul de organizare a procedurii de vot prin corespondenţă în AGA, pentru a verifica dacă au fost luate în considerare toate voturile transmise prin corespondenţă (în special a celor transmise prin email), dacă cele 202 buletine de vot au fost anulate în mod legal, şi dacă membrii Comisiei care s-a ocupat de numărarea voturilor au respectat obligaţia de asigurare a confidenţialităţii voturilor exprimate.
În cadrul adunării generale din 25 aprilie, acţionarii SIF Banat-Crişana au reconfirmat cinci dintre membrii CA şi au ales încă doi administratori, pe Horia Ciorcilă, şi pe directorul general adjunct al societăţii de investiţii, Carmen Dumitrescu.