Potrivit sursei citate, cel mai important lucru este faptul că acţiunile lui Traian Băsescu "nu doar că au fost în afara Constituţiei şi au fost lipsite de legitimitate democratică, dar au şi avut drept consecinţă scăderea nivelului de trai al populaţiei şi aruncarea ţării într-o criză economică profundă şi prelungită".
"Perseverenţa dlui Băsescu în a încălca Legea fundamentală, prin repetarea unor fapte abuzive şi care afectează grav funcţionarea democratică a statului de drept, demonstrează o atitudine iremediabilă a acestuia, ceea ce ne îndreptăţeşte să solicităm suspendarea lui din funcţie", susţin iniţiatorii documentului, care apreciază că cetăţenii trebuie să aibă posibilitatea să se pronunţe prin referendum asupra continuării sau nu a mandatului lui Traian Băsescu.
În motivele enunţate de suspendare sunt invocate mai multe articole din Constituţie, Traian Băsescu fiind acuzat că a uzurpat rolul prim-ministrului şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului, că a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Legea fundamentală.
De asemenea, sunt invocate "insultele repetate la adresa comunităţii rome", promulgarea legii pensiilor, adoptată prin fraudă de către Camera Deputaţilor, dar şi încercările de intimidare a presei, prin includerea acesteia printre vulnerabilităţile ce afectează securitatea naţională.
Autorii iniţiativei de suspendare consideră că preşedintele a încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei, a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei şi a încălcat procedura de revizuire a acesteia.
"Preşedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi a făcut presiuni directe asupra judecătorilor CCR, făcându-le ‘vizite’ înaintea unor decizii importante", se mai arată în document.
Totodată, sursa citată precizează că preşedintele a încălcat sistematic şi principiul neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate.
"Preşedintele a săvârşit acţiuni politice concrete care îl transformă în liderul de fapt al Partidului Democrat Liberal", se mai arată în document.
De asemenea, preşedintele este acuzat că a încălcat în mod grav prevederile Constituţiei şi principiul fundamental al democraţiei reprezentative, atunci când declară că nu va numi un prim-ministru din partea USL, chiar dacă această formaţiune politică va obţine majoritatea absolută în Parlament.
Sursa: Agerpres