Preşedintele Traian Băsescu a răspuns invitaţiei Guvernului de a participa la şedinţa săptămânală a Executivului pentru a discuta despre Raportul CE pe justiţie. Atât preşedintele, cât şi premierul Emil Boc au afirmat că aspectele tehnice ale Raportului sunt corecte, dar din punct de vedere politic documentul CE este „dezechilibrat”. „Aş vrea să îmi exprim un punct de vedere privind Raportul CE, dar dacă tot sunt aici aş vrea să discut şi despre alte te
Preşedintele Traian Băsescu a răspuns invitaţiei Guvernului de a participa la şedinţa săptămânală a Executivului pentru a discuta despre Raportul CE pe justiţie.
Atât preşedintele, cât şi premierul Emil Boc au afirmat că aspectele tehnice ale Raportului sunt corecte, dar din punct de vedere politic documentul CE este „dezechilibrat”.
„Aş vrea să îmi exprim un punct de vedere privind Raportul CE, dar dacă tot sunt aici aş vrea să discut şi despre alte teme”, a spus preşedintele Băsescu. El a arătat că vrea să discute despre absorbţia fondurilor europene, restructurare şi problemele existente în Republica Moldova datorate inundaţiilor.
„România accepta 100% partea tehnică a Raportului, dar respinge categoric afirmaţiile politice de genul România nu se comportă ca un stat membru UE sau România nu îşi respectă angajamentele”, a spus Băsescu.
Boc a vrut ca Guvernul să discute în prezenţa preşedintelui
Premierul a arătat că l-a invitat pe şeful statului pentru a discuta aspecte care ţin de interesul naţional şi de reprezentarea României la nivel european.
„Având în vedere prezentarea de către Comisia Europeană a raportului în cursul zilei de ieri, în cadrul şedinţei de astăzi vom face o analiză a implicaţiilor acestui raport pentru România şi a implicaţiilor pentru Guvern şi pentru clasa politică a acestui raport. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care l-am invitat astăzi, alături de noi, pe preşedintele României la discutarea acestor aspecte care ţin de interesul naţional şi de reprezentarea României la nivel european şi de îndeplinirea tuturor condiţiilor care ţin de Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie”, a spus premierul.
El a punctat faptul că raportul pe Justiţie pentru România este unul corect din punct de vedere tehnic, dar dezechilibrat din punct de vedere politic.
„Un raport corect din punct de vedere tehnic, dezechilibrat din punct de vedere politic, după aprecierile noastre, dar eu cred că lucrurile trebuie să le privim în continuare cu responsabilitate şi ceea ce a rămas de făcut să fie terminat cu maximă urgenţă”, a subliniat Boc.
El i-a spus şefului statului că, dincolo de ordinea de zi tradiţională, Guvernul urmează să discute priorităţi precum combaterea evaziunii fiscale, restructurarea aparatului bugetar şi absorbţia fondurilor europene.
Parlamentul, în sesiune extraordinară la mijlocul lunii august
Preşedintele a transmis la Parlament o solicitare pentru a se reuni în sesiune extraordinară la mijlocul lunii august, cerând totodată liderilor coaliţiei de guvernare să pună la punct un pachet legislativ pentru ANI.
„ANI este un mic punct, important ce-i drept, dintr-un pachet mai larg. Nu putem accepta astfel de afirmaţii mai ales că nu avem această lege în vigoare. Eu nu am promulgat această lege, ci se află într-un proces constituţional corect”, a spus preşedintele El a a arătat că CE se putea alerta de evoluţia legislativă, dar legea nu este în vigoare şi de aceia tratamentul aplicat României este nedrept şi „suntem obligaţi să reacţionăm”.
Preşedintele consideră că cele 3-4 legi care concură la funcţionarea ANI ar trebui legate într-un singur act normativ.
„Sunt vreo 3-4 legi care concură la activitatea ANI. V-aş propune, mai ales că sunt aici partidele care înseamnă majoritatea parlamentară, cu excepţia minorităţilor naţionale, să aveţi în vedere cu ocazia întoarcerii la Parlament a legii să se facă o singură lege. Trimiteri dintr-una într-alta lasă loc la neclaritate. Este timp, eu am trimis astăzi către Parlament solicitarea de convocare în sesiune extraordinară, probabil Parlamentul se va reuni undeva la mijlocul lunii august, ceea ce e foarte bine, pentru că au timp comisiile să lucreze”, a spus Băsescu.
Parlamentul va trebui să discute si alte legi
El a menţionat că solicitarea sa a vizat şi alte legi privind nesuspendarea proceselor când se ridică excepţii de neconstituţionalitate, precum şi scurtarea procedurilor în instanţe.
„Nu am făcut solicitare numai pentru legea ANI, ci am introdus în solicitare pentru sesiunea extraordinară şi legea care viza nesuspendarea procesului în instanţă dacă se ridică excepţia de neconstituţionalitate şi legea a trecut prin Cameră, doar să o adopte Senatul, precum şi legea care se află la CSM şi care mâine va primi şi avizul CSM, am discutat cu doamna preşedinte Bejinariu (preşedintele CSM, Florica Bejinariu – n.r.), aşa-numita lege a micii reforme”, a explicat preşedintele.
El a subliniat că acest pachet legislativ implică şi decizia Guvernului, care ar trebui să se reunească în şedinţă extraordinară.
„Acest pachet cuprinde şi decizie guvernamentală, poate o şedinţă extraordinară de Guvern imediat ce CSM dă aviz pentru ca legea să fie trimisă la Parlament, dar implică şi decizie politică şi aici sunt liderii politici ai principalelor formaţiuni din majoritatea parlamentară”, a arătat Băsescu.
El a apreciat că există riscul ca în baza unor corelaţii negative să existe state care să pună sub semnul întrebării intrarea României în spaţiul Schengen.