Președintele BCE critică ajutoarele financiare acordate cetățenilor. Este de părere că acestea trebuie limitate

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE) a declarat în Comisia pentru Afaceri Economice și Monetare a Parlamentului European că statele din cadrul Uniunii Europene trebuie să adopte măsuri de asistență socială doar în mod „temporar” și „punctual”, pentru a evita alimentarea inflației.

„Această abordare limitează riscul alimentării presiunilor inflaționiste, facilitând astfel sarcina politicii monetare”, a declarat Christine Lagarde.

Christine Lagarde susține că cea mai bună contribuție este stabilitatea prețurilor pe termen mediu

De asemenea, aceasta a spus că cea mai bună contribuție este stabilitatea prețurilor pe termen mediu.

„Cea mai bună contribuție pe care politica monetară o poate avea pentru economia zonei euro este să asigure stabilitatea prețurilor pe termen mediu. Acest lucru înseamnă asigurarea că așteptările privind inflația rămân bine-ancorate şi că solicitările sunt conforme cu obiectivul nostru”, a mai transmis Christine Lagarde.

BCE luptă cu inflaţia

Banca Centrală Europeană a majorat anterior dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, o creştere fără precedent.

Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE.

În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 1,25%, 1,50% şi, respectiv, 0,75% începând cu data de 14 septembrie 2022”, a transmis instituţia la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Dobânda de politică monetară fusese deja majorată şi în iulie. Acum, BCE a decis şi majorarea dobânzii la depozite de la zero la 0,75% şi a ridicat rata principală de refinanţare la 1,25%, cele mai ridicate niveluri din 2011 încoace, urmând noi mişcări în octombrie şi decembrie.

În luna august, inflaţia în zona euro a atins un nivel istoric de 9,1%. BCE se teme că o creştere rapidă a preţurilor ar putea să devină un fenomen de durată, ceea ce ar eroda valoarea economiilor gospodăriilor şi ar declanşa o spirală salarii-preţuri greu de controlat.

„Pe baza evaluării sale actuale, Consiliul guvernatorilor anticipează că, în cadrul şedinţelor următoare, va majora în continuare ratele dobânzilor pentru a frâna cererea şi a proteja împotriva riscului unor valori persistente în sensul creşterii anticipaţiilor privind inflaţia.

Consiliul guvernatorilor va reevalua periodic traiectoria politicii sale monetare în concordanţă cu informaţiile noi şi cu evoluţia perspectivelor inflaţiei”, se mai arată în comunicatul Băncii Centrale Europene.