Președintele BCE, Christine Lagarde: Nu există semnale că nucleul inflației a atins vârful în zona euro

christine lagarde

SURSA FOTO: Dreamstime

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat joi, 1 iunie, că nu există semnale că nucleul inflației a atins vârful în zona euro. Aceasta a semnalat, totodată, necesitatea continuării acțiunilor de înăsprire a politicilor monetare.

„Nu există dovezi clare că inflaţia generală a atins vârful. Noi am semnalat clar că încă avem teren de acoperit în sensul aducerii ratelor dobânzii de referinţă la niveluri suficient de restrictive”, a declarat Christine Lagarde, în cadrul unui discurs rostit la un seminar desfăşurat în oraşul german Hanovra.

Inflația a încetinit în zona euro

Declarațiile directorului BCE vin în contextul în care noile date arată o încetinire a inflaţiei în zona euro. În luna mai a acestui ani, inflaţia anuală a fost de 6,1% în spaţiul monetar comunitar, în scădere de la 7,0% în aprilie, arată datele Oficiului pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat). În ultimul an, prețurile produselor de consum, cu excepţia combustibililor şi alimentelor, au evoluat cu 5,3% în ultimul an, în scădere de la nivelul de 5,6% din aprilie, scrie Bloomberg.

De-a lungul ultimului an, BCE a majorat constant ratele dobânzii de referinţă. Deși ia în calcul posibilitatea încheierii unei campanii fără precedent de înăsprire a condiţiilor de creditare, intenţionează să aplice noi majorări, în următoarele sesiuni, în contextul persistenţei nucleului inflaţiei şi în pofida recesiunii din Germania şi a altor riscuri financiare.

Investitorii și economiștii se așteaptă la o nouă majorare cu 0,25% a dobânzii de referinţă în sesiunea din 15 iunie.

„Cred că în iunie şi iulie vom avea majorări de 0,25% ale ratelor dobânzii de referinţă. Se va întâmpla şi în septembrie? Este prematur să spunem”, a spus marţi, 30 mai, Gediminas Simkus, un oficial lituanian membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

BCE ar putea înceta în curând majorarea dobânzii de referință

BCE se apropie de momentul în care va putea înceta majorarea dobânzii de referinţă. Cu toate acestea, potrivit altui membru al Consiliului guvernatorilor instituţiei, Pablo Hernandez de Cos sunt în continuare necesare eforturi pentru readucerea inflaţiei sub control.

„Cred că încă mai avem paşi de parcurs în sensul înăspririi politicii monetare, deşi cred că suntem mai aproape de final”, a declarat Pablo Hernandez de Cos membru al Consiliului guvernatorilor BCE şi guvernator al Băncii centrale a Spaniei.

Lupta cu inflația din UE nu s-a încheiat

Totuși, Christine Lagarde a declarat recent că lupta pentru moderarea inflației nu s-a încheiat și încă sunt necesare mai multe măsuri.

„Cred că am acoperit o mare parte din traiectoria spre moderarea inflaţiei şi readucerea ei la ţinta BCE. Încă nu am încheiat acţiunile şi nu vom lua o pauză, pe baza informaţiilor pe care le avem în prezent”, a spus Christine Lagarde pentru postul olandez Buitenhof TV.

„Astfel încât multe lucruri pot merge prost şi nu putem acorda ceea ce numim informaţii privind viitoarea politică monetară. Nu am în vedere o anumită cifră”, a adăugat acesta.

Potrivit unor oficiali BCE, majorările de dobânzi ar trebui să continue și în toamnă, pentru a ține inflația sub control. BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la 0 la mijlocul lui 2022, cu scopul de a reduce inflația la ținta de 2%.

Deși este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, puțini analiști consideră că majorările vor continua și după 2023, din cauza inflației ridicate și a creșterii salariilor.