Planurile guvernelor din zona euro privitoare la modul de lichidare a băncilor cu probleme ar putea fi mult prea complicate şi finanţate inadecvat pentru a putea funcţiona corect, a declarat luni preşedintele Băncii Central Europene (BCE), Mario Draghi, transmite Bloomberg.
Reprezentaţii statelor membre se reunesc zilele acestea la Bruxelles pentru a ajunge la un compromis cu privire la un mecanism de asistenţă pentru băncile în dificultate. Germania s-a opus idee unei finanţări comune a costurilor pentru gestionarea băncilor în dificultate, optând pentru o reţea de fonduri naţionale care lasă fiecare ţară responsabilă pentru propriile bănci.
‘Sunt îngrijorat că procesul de luare a deciziilor ar putea deveni mult prea complex iar aranjamentele de finanţare ar putea să nu fie adecvate’, a declarat Mario Draghi cu ocazia unei audieri la Parlamentul European. ‘Vă rog pe dumneavoastră şi Consiliul UE să puneţi la punct un mecanism robust de soluţionare, pentru care sunt esenţiale trei elemente: un singur sistem, o singură autoritate şi un singur fond. Nu ar trebui să creăm un mecanism unic de soluţionare care este unic doar cu numele’, a adăugat Draghi.
Preşedintele BCE a mai spus orice viitor organism de soluţionare va trebui să ia decizii ‘într-o clipă’ cu privire la cum trebuie să abordeze o bancă cu probleme, după ce BCE a decis că instituţia respectivă nu mai poate continua să funcţioneze. ‘Nu poţi avea sute de persoane care se consultă reciproc dacă o anumită bancă este viabilă’, a apreciat Draghi, referindu-se la procesul complex de consultare naţională cu privire la băncile cu probleme.
BCE va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro începând din luna noiembrie a anului următor iar înainte de asta va evalua starea de sănătate a peste 120 de bănci printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor.
Liderii europeni au ajuns, săptămâna trecută, la un acord preliminar cu privire la mecanismul asistenţei interne a băncilor (aşa-numitul ”bail-in”), prin care se va putea evita recurgerea la finanţele publice în vederea ajutorării băncilor care întâmpină dificultăţi. Reprezentanţii Parlamentului European, ai Consiliului UE şi ai Comisiei Europene s-au pus de acord asupra textului legislativ care se va aplica, de la 1 ianuarie 2016, în toate cele 28 de state membre UE. Dacă va fi adoptată de Consiliul UE, noua legislaţie va stabili reguli clare în cazul închiderii unei bănci în oricare dintre statele membre UE. De asemenea, vor fi sporite atribuţiile Băncii Centrale Europene şi va fi creată o nouă agenţie care va monitoriza viabilitatea instituţiilor bancare. AGERPRES