Inflația de bază din zona euro va rămâne ridicată pe termen scurt, astfel că o majorare cu 50 de puncte de bază a dobânzii Băncii Centrale Europene (BCE) în cursul acestei luni este din ce în ce mai sigură, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, pentru grupul media spaniol Vocento.

BCE a majorat deja ratele cu trei puncte procentuale din iulie și a promis, în esență, o nouă creștere de jumătate de punct procentual la 16 martie, dar investitorii au speculat recent cu privire la o mișcare și mai mare, având în vedere datele slabe privind inflația.

Inflația de bază va fi ridicată

Lagarde a declarat că majorarea semnalată este acum „foarte foarte probabilă”, dar a avertizat, de asemenea, că inflația subiacentă, care filtrează prețurile volatile ale alimentelor și combustibililor, ar putea rămâne neplăcut de ridicată, chiar dacă rata globală a inflației scade în lunile următoare.

„Pe termen scurt, inflația de bază va fi ridicată”, a declarat duminică Lagarde, citată de Grupo Vocento.

Mai mulți factori de decizie au avertizat recent că majorările de dobândă ale BCE trebuie să continue până când inflația de bază se va redresa și va începe să scadă spre ținta de 2% a BCE.

Inflația de bază a crescut luna trecută la un nivel record de 5,6%, iar unii factori de decizie se tem că această creștere se datorează acum unei creșteri bruște a salariilor din sectorul serviciilor, ceea ce face ca creșterea prețurilor să fie mai durabilă și mai greu de oprit.

BCE caută măsuri pentru a reduce inflația

„Trebuie să continuăm să luăm toate măsurile necesare pentru a readuce inflația la 2%. Și vom face acest lucru”, a declarat Lagarde, potrivit Reuters. 

Ea a adăugat că economia zonei euro rezistă mai bine decât se temea, iar producția ar trebui să accelereze de la aproape stagnare în ultimul trimestru al anului 2022.

Investitorii sunt de părere că Banca Central Europeană (BCE) îşi va majora ratele dobânzilor la 3,75% până în septembrie, fiind cel mai ridicat nivel din toate timpurile.

Presa internațională scrie că piețele swap estimează o creştere a ratei de depozit a BCE la 3,75% până în septembrie, faţă de nivelul actual de 2,5%. Nivelul acesta ar urma să fie la fel cu vârful atins de indicele de referinţă în 2001. La vremea respectivă, BCE încerca să susțină valoarea monedei euro nou lansate.

Sandra Phlippen, economist şef la banca olandeză ABN Amro, spunea că ”este cu adevărat surprinzător să vedem că BCE a devenit cea mai aspră dintre marile bănci centrale”.