Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat, miercuri, că instituţia pe care o conduce este pregătită să utilizeze toate instrumentele aflate la dispoziţia sa pentru a împiedica creşterea dobânzilor, fapt care ar afecta revenirea economică fragilă din zona euro, transmit AFP şi Reuters.
De asemenea, Draghi a spus că BCE nu exclude nicio opţiune, inclusiv o a treia rundă de credite ieftine pe termen lung pentru bănci (LTRO).
‘După şase trimestre de contracţie, zona euro a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere a PIB-ului, iar indicatorii de încredere până în luna septembrie confirmă o îmbunătăţire graduală a activităţii economice’, a declarat Mario Draghi, într-o conferinţă de presă la Paris, după ce BCE a decis să menţină dobânda de referinţă în zona euro la nivelul record de 0,5%.
Majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca BCE să menţină dobânda – cheie la nivelul de 0,5% cel puţin până în luna aprilie 2015. În schimb, aceştia cred că BCE va lansa un nou program de tip LTRO pentru bănci, posibil până la finele acestui an. BCE a mai utilizat acest program la sfârşitul lui 2011 şi începutul lui 2012, pentru a injecta 1.000 de miliarde de euro în sistemul bancar.
‘În ceea ce priveşte condiţiile de pe pieţele financiare, vom rămâne deosebit de atenţi la evoluţiile care ar putea avea implicaţii asupra politicii monetare’, a spus Draghi, la Paris. ‘Suntem gata să utilizăm orice instrument, inclusiv o nouă rundă de LTRO dacă va fi nevoie’, a adăugat el.
În condiţiile în care Rezerva Federală analizează reducerea măsurilor de sprijinire a economiei americane, aceasta a dat naştere la îngrijorări că dobânzile ar putea creşte în Europa, în pofida faptului că BCE menţine dobânda – cheie la minimul record. Economia zonei euro tocmai a ieşit din recesiune şi are nevoie în continuare de sprijinul oferit de un cost redus al creditului.
Excesul de lichiditate, cantitatea de bani peste ceea ce sistemul bancar are nevoie ca să funcţioneze, a scăzut la 221 miliarde de euro, de la 800 de miliarde de euro anul trecut. Scăderea vine în condiţiile în care băncile au rambursat banii pe care i-au luat de la BCE prin programele LTRO din 2011 şi 2012, iar BCE este îngrijorată de posibilitatea ca majorarea dobânzilor pe piaţa interbancară să afecteze relansarea economică în zona euro. Un nou program LTRO ar putea conduce la creşterea excesului de lichiditate şi ar reduce necesarul de finanţare al băncilor, în aşteptarea momentului în care BCE va prelua noul său rol de supervizare a băncilor din zona euro.
Sursa: Agerpres