Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 18 aprilie, la Palatul Itamaraty din Brasilia, Republica Federativă a Braziliei, declarații de presă comune cu Președintele Republicii Federative a Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva.
Klaus Iohannis, vizită oficială în Brazilia
„Îmi face plăcere să mă aflu astăzi în vizită oficială în Republica Federativă a Braziliei, un prieten vechi al României și, totodată, cel mai important partener economic din regiunea Americii Latine. Mulțumesc Președintelui Lula da Silva pentru ospitalitatea deosebită!
Am discutat, totodată, modalități de aprofundare a cooperării existente, dar și de extindere către noi domenii, precum cercetarea în domeniul agriculturii, digitalizare, schimbări climatice, educație și cultură, în beneficiul ambelor state.
Am agreat că este necesară continuarea eforturilor comune pentru încurajarea oamenilor de afaceri din țările noastre să identifice și să demareze proiecte comune, precum și pentru stimularea investițiilor reciproce.
Am reiterat, totodată, angajamentul de a continua cooperarea foarte bună dintre țările noastre pe subiecte de interes comun la nivel multilateral.
În cadrul convorbirilor cu domnul Președinte am abordat, evident, și evoluțiile regionale și globale complexe. I-am prezentat domnului Președinte viziunea noastră cu privire la situația de securitate de la granița României și la războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.”, a mai spus Klaus Iohannis.
Mesajul lui Klaus Iohannis privind agresiunea din Ucraina
„Mesajul României, ca stat vecin și cu cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene și ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic și trebuie înțeles de partenerii noștri: oricât ar încerca Moscova să își justifice acțiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forță suveranitatea teritorială a Ucrainei și a încercat să îi anuleze independența, încălcând inclusiv Carta ONU.
Ucraina este victima agresiunii ruse. Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt consecința directă a acțiunii sale, contrară dreptului internațional.
Comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea și pentru a câștiga acest război de eliberare a țării. România va continua neabătută să sprijine Ucraina, iar orice sprijin pentru securitatea Ucrainei este, de fapt, sprijin pentru securitatea României și a cetățenilor săi.”, a spus președintele României.
Reacția președintelui Braziliei
La rândul său, președintele Braziliei a ținut să menționeze că țara sa respectă integritatea teritorială a Ucrainei și că trebuie discutat cu Rusia în scopul de a găsi soluții.
„În același timp în care guvernul meu respectă integritatea teritorială a Ucrainei, protejăm negocierile politice, negocierea conflictului.
Efectul războiului trece dincolo de continentul european și de aceea mă arăt preocupat de consecințele sale globale, mai ales în materie de securitate alimentară, economică și energetică.
Trebuie să creăm un grup de țări care să se așeze la masă și care să discute cu Rusia pentru a se găsi soluții.”, a spus la rândul său președintele Republicii Federative a Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva.