Drumul către schimbarea Constituţiei trece prin demisia imediată a guvernului şi a procurorului general, autodizolvarea parlamentului şi alegeri (legislative) anticipate, a declarat sâmbătă preşedintele bulgar Rumen Radev, citat de BTA.

Şeful statului bulgar şi-a reiterat poziţia conform căreia proiectul de reformare a constituţiei prezentat de guvern are drept scop să câştige timp şi să cimenteze status quo-ul.

”Mafia încearcă să ducă Bulgaria într-o fundătură şi să ascundă corupţia, înregistrările, fărădelegile şi crima organizată în spatele bolboroselii incompetente despre o nouă Constituţie. Actualul parlament şi-a pierdut credibilitatea, legitimitatea şi demnitatea. Partidele îşi schimbă poziţia în termen de 24 de ore”, a spus Radev.

Protestele din Bulgaria, susţinute de opoziţia socialistă şi de preşedintele Radev, continuă în Bulgaria din 9 iulie, principalele revendicări fiind demisia guvernului de centru-dreapta condus de Boiko Borisov şi a procurorului general Ivan Gheşev şi organizarea de alegeri anticipate. Scrutinul parlamentar la termen este prevăzut pentru martie 2021.

Ce a dus la această situație

Declanşatorul protestelor a fost apariţia unor imagini în care poliţia scoate un politician al opoziţiei de pe o plajă publică folosită ca proprietate privată de oligarhul Ahmed Dogan. În ziua următoare, procuratura a percheziţionat sediul preşedinţiei şi a reţinut doi consilieri ai şefului statului, Rumen Radev, sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi furt de secrete de stat, notează agerpres.ro.

Protestatarii cer demisia premierului bulgar Boiko Borisov, pe care îl acuză de corupţie şi a procurorului general Ivan Gheşev, pe care îl consideră un apropiat al reţelelor de crimă organizată din Bulgaria.

18.000 de oameni au ieșit la protest în a 8-a zi

Peste 18.000 de bulgari au manifestat pentru a opta zi la Sofia, cerând demisia guvernului pe care îl acuză de corupţie şi legături oligarhice, relatează AFP. Manifestanţii, între care mulţi tineri, au blocat traficul în centrul capitalei bulgare timp de şapte ore. În ritmul tobelor, ei au purtat steaguri şi au scandat ”vom fi aici în fiecare zi”, ”demisie” şi ”mafia” la adresa guvernului de centru-dreapta al lui Boiko Borisov, la putere de 10 ani, aproape fără întrerupere.

De asemenea, protestatarii au solicitat demisia procurorului general Ivan Guechev, pe care îl acuză de ”parţialitate”. Guechev, care subliniază că ”toţi sunt egali în faţa legii”, a ordonat joia trecută o percheziţie la birourile a doi consilieri ai preşedintelui Rumen Radev, apropiat socialiştilor, care denunţă ”caracterul mafiot” al guvernului.

Proteste față de corupţie şi pentru demisia guvernului care au făcut obiectul unei serii de scandaluri au avut loc joi în aproximativ zece oraşe din Bulgaria.