Subiectul Macedoniei de Nord rămâne unul extrem de sensibil pentru vecinii bulgari, iar asta a fost subliniată din nou la summit-ul Consiliului European de la Bruxelles de către preşedintele Bulgariei.

Rumen Radev denunţă presiunile “incredibile” făcute asupra Bulgariei

Rumen Radev a declarat că, în ultima lună, multe voci la nivel european au făcut presiuni “incredibile” asupra Bulgariei pentru a demara negocierile privind Macedonia de Nord chiar la acest Consiliu, început joi, 24 iunie.

Preşedintele bulgar susţine că reprezentanţii instituţiilor europene şi ai statelor membre UE au înţeles, după discuţiile pe care le-a purtat personal cu aceştia, că toate criticile la adresa Bulgariei sunt nefondate.

“Bulgaria are o poziţie clară în ceea ce priveşte găsirea unei soluţii a problemei şi doreşte garanţii fiabile pentru rezultate durabile şi ireversibile în relaţiile bilaterale.

Este timpul să ieşim din diplomaţia familiară în faţa camerelor şi să ne concentrăm asupra soluţiilor pragmatice”, a precizat Rumen Radev.

“Nu putem spune “Da” înainte de a fi convinşi că statul vecin nu îşi va construi identitatea pe furtul istoriei bulgare”

Preşedintele Bulgariei a insistat că ţara sa nu va permite să i se forţeze mâna prin acţiuni de lobby sau prin alte presiuni media şi politice. În plus, autorităţile de la Sofia vor să fie siguri că statul vecin nu-şi va construi identitatea pe “furtul istoriei bulgare”, transmite Euractiv.com.

“Bulgaria insistă asupra garanţiilor fiabile pentru rezultate durabile şi ireversibile în relaţiile bilaterale. Nu vom permite să ni se forţeze mâna prin lobby, presiuni media şi politice.

Nu putem ignora discriminarea cetăţenilor în ţara vecină doar pentru faptul că se autoidentifică drept bulgari. Nu putem spune “Da” înainte de a fi convinşi că statul vecin nu îşi va construi identitatea pe furtul istoriei bulgare”, a mai declarat Rumen Radev la Bruxelles.

Bulgaria are o dispută istorică cu Macedonia de Nord. Sofia contestă existența limbii macedonene și vorbește despre un dialect bulgar. Guvernul de la Skopje a apreciat că poziţia Bulgariei contravine Tratatului de prietenie, bună-vecinătate şi cooperare încheiat de cele două ţări în august 2017. În plus, cele două ţări îşi dispută şi personalităţi istorice care au luptat împotriva ocupaţiei otomane.

Tratatul semnat în 2017 de Sofia şi Skopje prevede crearea unei comisii alcătuite în principal din istorici pentru a soluţiona aceste diferende, dar activitatea comisiei a fost suspendată la cererea Macedoniei de Nord înaintea legislativelor din iulie 2020.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea