Președintele bulgar, Rumen Radev, i-a vorbit comisarului UE pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, despre îngrijorarea sa cu privire la lipsa de progres în problema modificării Constituției Republicii Macedonia de Nord și a includerii bulgarilor ca parte constitutivă a popoarelor care formează statul, a afirmat secretarul de presă al lui Radev marți, 16 mai.
Includerea bulgarilor în Constituție reprezintă o condiție obligatorie pentru ca Macedonia de Nord să înceapă negocierea aderării la Uniunea Europeană.
Marți, Rumen Radev i-a spus lui Oliver Varhelyi că Republica Macedonia de Nord poate face progrese în procesul de integrare europeană numai dacă va respecta drepturile omului şi principiile bunei vecinătăţi.
„Asistăm la creşterea discriminării sistematice, a arbitrariului poliţienesc, administrativ şi judiciar împotriva asociaţiilor bulgare, a crimelor motivate de ură împotriva bulgarilor şi a persoanelor cu identitate bulgară în Republica Macedonia de Nord”, a declarat acesta.
Tensiunile dintre Bulgaria și Macedonia de Nord, motiv de îngrijorare pentru Rumen Radev
Șeful statului a remarcat presiunile şi atacurile sistematice împotriva bulgarilor şi a cluburilor bulgare din Macedonia de Nord din ultimele luni, dar şi adoptarea unei legi retroactive a fundaţiilor şi asociaţiilor civile, în baza căreia din 17.000 de ONG-uri din ţară au fost închise doar două cluburi bulgare.
Bulgaria și-a exprimat aprecierea față de munca activă şi abordarea raţională a Comisiei Europene şi personal a comisarului UE Varhelyi de a accelera procesul de integrare europeană a ţărilor din Balcanii de Vest, proces deosebit de important pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii Europei. Rumen Radev a adăugat că, în urma întâlnirilor sale fructuoase cu comisarul Varhelyi şi a muncii comune active, a fost dezvoltat cadrul de negociere, care a deschis calea Macedoniei de Nord către UE, asigurând în acelaşi timp protecţia drepturilor bulgarilor în ţară şi a patrimoniului cultural-istoric bulgar.
Bulgaria apreciază, de asemenea, reacţia instituţiilor europene şi condamnarea fermă a refuzului Macedoniei de Nord din 6 mai de a permite europarlamentarului Andrei Kovatchev să intre pe teritoriul său, a mai spus şeful statului.
„Ne aşteptăm la astfel de reacţii nu numai atunci când drepturile europarlamentarilor sunt afectate, ci şi pe cele ale cetăţenilor europeni obişnuiţi, cetăţeni ai Macedoniei de Nord cu identitate bulgară”, a declarat Radev.
Macedonia este obligată să îi includă pe bulgari în Constituție, dacă vrea să adere la Uniunea Europeană
Potrivit lui Oliver Varhelyi, Comisia înțelege problemele deschise dintre Bulgaria şi Macedonia de Nord şi a subliniat că accelerarea procesului de extindere a UE cu ţările din Balcanii de Vest poate fi realizată numai dacă este acceptabilă pentru toate părţile. Acesta a adăugat că criteriile de la Copenhaga sunt clar precizate şi lipsite de ambiguitate şi că CE va continua să urmărească implementarea lor.
Oliver Varhelyi se află în Bulgaria pentru a participa la reuniunile UE la Forumul Balcanilor, care anul acesta este dedicat celei de-a 50-a aniversări de la prima extindere a UE.