Președintele bulgar Rumen Radev, care reprezintă Bulgaria la summiturile UE în condițiile în care țara nu are un guvern obișnuit, s-a opus trimiterii de arme în Ucraina, deși precedentul parlament bulgar a reușit să adopte o astfel de decizie în noiembrie anul trecut. El a susținut că trimiterea de arme în Ucraina echivalează cu „a turna gaz pe foc”.
Bulgaria face comentarii surprinzătoare la summitul UE
„Este timpul, la un an de la începutul acestui război sângeros, să ne concentrăm mai ales pe măsurile de oprire a acestuia și pe reluarea tuturor eforturilor diplomatice în căutarea unei soluții pașnice.”
El a declarat că Bulgaria va continua să sprijine poporul ucrainean din țara lor, „în măsura posibilităților noastre”, pentru a trece cu bine peste lunile critice de iarnă. Bulgaria, a adăugat el, va continua să ajute refugiații ucraineni din țară „în măsura posibilităților sale”.
„Dar voi face apel la UE să folosească toată forța și toate instrumentele sale pentru a putea întoarce dezbaterea în direcția opririi războiului și a eforturilor diplomatice pentru pace”, a adăugat președintele bulgar, potrivit euractiv.com
Posibilitatea unui veto nuclear
Președintele bulgar a fost întrebat despre un posibil nou val de sancțiuni care ar putea include sectorul nuclear civil rusesc.
„Bulgaria nu poate accepta sancțiuni privind sectorul energiei nucleare, deoarece acestea ar avea un impact direct asupra energiei noastre nucleare. Acest lucru este de neacceptat. Luăm în considerare toate domeniile posibile în care sunt posibile [noi sancțiuni]. Dar acolo unde sunt interese în joc, cum este cazul energiei nucleare, urmărim foarte atent aceste aspecte.”, a spus președintele Bulgariei.
Întrebat dacă Bulgaria s-ar opune prin veto sancțiunilor în domeniul energiei nucleare, el a răspuns:
„Dacă va fi necesar, ne vom impune veto-ul, da.”
Răspunzând la întrebarea dacă UE va cere statelor sale membre să trimită mai multe arme în Ucraina, el a spus că Bulgaria a luat deja o astfel de decizie, referindu-se la votul parlamentar din noiembrie.
Cu toate acestea, oficialul și-a exprimat speranța că „guvernul va lua măsuri pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”.
Președintele Bulgariei face apel la pace
„Acesta este un război sângeros și din ce în ce mai rar auzim apeluri la pace. Auzim doar vocea armelor, auzim doar apeluri la victorie, deși nimeni nu poate da o definiție a ceea ce înseamnă victoria”, a adăugat președintele Rumen Radev.
Întrebat despre migrație, unul dintre cele trei subiecte oficiale ale summitului, alături de Ucraina și economie, Radev a declarat că acest fenomen „amenință fundamentele democratice ale uniunii noastre”.
Rumen Radev a spus că Bulgaria, a cărei candidatură pentru a adera la spațiul Schengen a fost blocată de Austria pe motiv că nu era pregătită să protejeze în mod adecvat frontierele europene, a investit mult în ceea ce privește gardurile de frontieră, sistemele tehnice pentru controlul frontierelor și forța de muncă.
„UE apreciază această contribuție. Dar resursele noastre sunt insuficiente. De aceea, în ultimele luni, am desfășurat o activitate diplomatică activă la toate nivelurile, pentru mai mult sprijin, în beneficiul nu doar al Bulgariei, ci al tuturor țărilor de pe prima linie.”, a mai spus președintele Bulgariei, Rumen Radev.