Îngrijorările Germaniei privind criza energetică au luat sfârșit
Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat marți, 11 aprilie 2023, că PIB-ul Germaniei se va contracta cu 0,1% în 2023, devenind a doua cea mai proastă performanță dintre marile economii, după Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, înainte de a se extinde cu 1,1% în 2024.
În ultimul an, în centrul preocupărilor legate de perspectivele economice ale Germaniei și ale Europei s-a aflat criza energetică întrucât statele europene se străduiesc să își reducă dependența de gazele naturale din Rusia din cauza războiului din Ucraina. Producția Germaniei a scăzut cu 0,4% în al patrulea trimestru din 2022 și este de așteptat să se contracte în primul trimestru din 2023, intrând într-o recesiune tehnică.
În ciuda acestui fapt, Joachim Nagel, președintele băncii centrale din Germania (Bundesbank), este „mai pozitiv decât FMI” și nu anticipează o recesiune în acest an. Potrivit spuselor sale, progresul Germaniei în diversificarea aprovizionării cu gaz natural lichefiat (GNL) în afara Rusiei, dar și stocurile sale mai mari, rezultate din capacitatea acumulată în timpul iernii 2022 – 2023, au arătat că economia germană este „bine plasată” pentru a rezista și în timpul iernii 2023 – 2024.
„Economia germană a dovedit multe în ultimele săptămâni, astfel capacitatea de adaptare a industriei germane este destul de mare, criza energetică este mai mult sau mai puțin rezolvată. Am avut o situație cu adevărat îngrijorătoare în trecut, dar acum s-a terminat, iar perspectivele sunt bune”, a declarat Joachim Nagel în cadrul unui interviu acordat pentru CNBC.
În ciuda acestui fapt, cele mai recente date disponibile ale indicelui managerilor de achiziții au arătat că producția germană, care reprezintă aproximativ o cincime din economia țării, a cunoscut cea mai puternică scădere a activității din aproape trei ani în martie 2023. Joachim Nagel a explicat, însă, că acest lucru este cauzat de efectele persistente ale pandemiei provocată de coronavirus și ale războiului din Ucraina, insistând că „nu ar trebui să uităm de unde venim”.
„Industria germană are o capacitate bună de a face față situației, există această forță inerentă a economiei germane și cred că vom depăși acest lucru și vom reveni la nivelurile pe care le-am văzut înainte de pandemie”, a spus el.
Inflația din Germania ar putea scădea
Potrivit sursei citate anterior, inflația totală în zona euro a scăzut la 6,9% în martie 2023 de la 8,5%, cât era în februarie 2023, ca urmare a reducerii costurilor energiei. În ciuda acestui fapt, inflația de bază – care înlătură prețurile volatile la alimente, energie, alcool și tutun – a crescut la un maxim istoric de 5,7%.
În prezent, Joachim Nagel se așteaptă ca inflația de bază să urmeze în cele din urmă cifra principală în scădere, reinterând faptul că factorii de decizie trebuie „să rămână cu adevărat atenți când vine vorba de povestea inflației”.