Guvernul federal condus de Angela Merkel, căreia Weidmann îi fusese consilier economic personal, a făcut presiuni pentru ca preşedintele Bundesbank să nu renunţe la funcţie. Ziarul aminteşte că Jens Weidmann se opune categoric iniţiativei preşedintelui BCE, Mario Draghi, de a cumpăra datorii suverane ale ţărilor în criză din sudul zonei euro pentru a linişti pieţele financiare.
Între timp, Weidmann a decis să rămână în funcţie şi să lupte împotriva acestei posibile decizii în cadrul viitoarei reuniuni a consiliului BCE, care va avea loc la 6 septembrie la Frankfurt.
Ponderea criticilor sale este însă limitată, deoarece dispune de un singur vot în consiliul BCE, la fel ca guvernatorii celorlalte bănci centrale din zona euro.
Predecesorul său în fruntea Bundesbank, Axel Weber, a demisionat în primul semestru al anului 2011, tocmai pentru că se opunea acestui program de cumpărare de obligaţiuni lansat în 2010.
Bild semnalează că BCE şi băncile centrale din Uniunea monetară au acumulat deja circa 200 de miliarde de euro datorii publice ale ţărilor în criză şi 38% din datoria suverană a Greciei.
Sursa: Agerpres