Potrivit președintelui CCIR, relațiile comerciale dintre România și Turcia sunt pe un trend clar crescător, iar valoarea schimburilor, în 2018, va depăși cu siguranță nivelul de 5,1 miliarde de euro înregistrat anul trecut.
” Doar în industrie au fost, până acum, tranzacții de peste 2,6 miliarde miliarde de euro. Este evident, deci, că până la finalul anului va fi depășit nivelul din 2017″, a spus Daraban răspunzând la o întrebare adresat de presă în contextul Forumului de Afaceri România-Turcia, organizat de CCIR.
Companiile din Turcia sunt un investitor important în România , cu un capital social cumulat de 574 de milioane de euro și investiții directe de peste 500 de milioane de euro. În România funcționează 15.281 de firme turcești, potrivit președintelui CCIR.
Pe de altă parte, un element important care trebuie luat în seamă atunci când vorbim despre relațiile dintre România și Turcia este poziționarea georgrafică ale celor două țări.
„Eu cred că trebuie să avem permanent relații cu Turcia. Dacă ne gândim că suntem captivi în Marea Neagră și dacă ne gândim că activitățile de comerț exterior nu pot evita Bosforul, noi trebuie să avem o relație la superlativ cu Turcia. Indiferent de ce se întâmplă acolo. Nu este problema noastră.”, a mai spus Mihai Daraban.
Întrebat de Capital dacă situația economică din Turcia, marcată în ultima vreme de o inflație în creștere accelerată și de devalorizzare lirei, poate influența relațiile de afaceri cu România, Daraban a arătat că se poate vorbi chiar despre o oportunitate.
” Devalorizare lirei îi ajută la export și pe de altă parte ajută și la ceea ce înseamnă investiții românești în Turcia. Până la urmă totul este de oportunitate. Și faptul că încă nu suntem în Schengen, de exemplu, ne poate ajuta să aducem forță de muncă în Orient.”, a declarat președintele CCIR.
Astăzi, 6 septembrie, a avut loc, la CCIR, Forumul de Afaceri România-Turcia. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României, în parteneriat cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), Consiliul de Relaţii Economice Externe al Turciei (DEIK) și Ambasada Republicii Turcia din România.
Forumul de afaceri s-a desfășurat în marja vizitei la București a delegației oamenilor de afaceri condusă de domnul Nail Olpak, președinte al Consiliului de Relaţii Economice Externe al Turciei (DEIK) și și-a propus să asigure un cadru de discuții și prezentări privind proiectele care vor fi realizate în parteneriat public privat în România și potențialul de dezvoltare a relațiilor economice cu Turcia în acest context.