Președintele Casei de Pensii a făcut anunțul. Vestea serii pentru milioane de pensionari
Inechitățile din sistemul de pensii există din cauză că legile anterioare prevedeau un calcul mult mai complicat, spune președintele Casei Naționale de Pensii, subliniind că acesta a fost îngreunat inutil.
Daniel Baciu afirmă că modul de calcul trebuie simplificat, iar pentru a se întâmpla acest lucru este nevoie de eliminarea stagiilor de cotizare. În acest fel, tot ce va trebui să se înmulțească va fi valoarea punctului de pensie cu numărul anilor de contribuție.
Formula de calcul o facem noi, specialistii. Ei decat ne ofera niste analize. Formula de calcul este panajul Guvernului.
”Părerea mea, că specialist care lucrează de peste 20 de ani, aceste inechități care sunt acum sunt din faptul că în ultimii 20 de ani au fost generate de formula de calcul care se aplică. Dacă luăm ultimele legi, 19 și 163, de fiecare dată s-au folosit stagii de cotizare diferite, dar prevăzute de lege.
Deci avem acum în plată pensii cu același număr de puncte, dar cu stagii de cotizare diferite. S-au folosit stagii de la 20 la 35 de ani. Inclusiv diferite între bărbați și femei. Dacă același număr de puncte îl împărți la 20 sau la 35 de ani, ies cifre foarte diferite.
Părerea mea este că ar trebui să se renunțe la aceste stagii de cotizare și să se revină la o formulă de calcul simplă, în care să se aplice doar acel principiu al contributivității. Practic, acel număr de puncte, care să fie același pentru toată lumea, înmulțit cu o valoare agreată, atunci vor dispărea inechitățile.
Practic, noi asta facem acum, aducem acel număr de puncte, pe care nu îl avem. Noi avem dosare în plată și de acum 30-40 de ani și nu există aceste informații în aceste dosare. Dacă le aveam, nu mai făceam acest proces de evaluare”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii la România TV.
Nicio pensie nu va scădea
Președintele Casei Naționale de Pensii mai spune că trebuie să se facă o distingere în stagiile de contributivitate și cele de necontributivitate, subliniind că pensiile aflate în plată vor crește. De asemenea, Daniel Baciu a reiterat că nicio pensie nu va scădea.
”Mai trebuie să distingem între stagiile de contributivitate și cele de necontributivitate. Sunt o grămadă, cum ar fi concediu medical, armata etc, care trebuie să ținem cont de ele. Și atunci noi trebuie să bonificăm omul care chiar a contribuit la bugetul de pensii.
De aceea, pensiile aflate în plata vor crește. Nu va scădea nicio pensie. Eu zic că în 2023 deja trebuie să avem un act normativ pus pe masă decidenților.
După aceea, el intră în consultare publică. Atunci, noi în primul rând trebuie să ne consultăm partenerii noștri, organizațiile de pensionari relevante la nivel național, sindicatele. Până la sfârșitul lui 2022 sau începutul lui 2023, noi trebuie să venim cu această propunere de act normativ, care după aceea să-și urmeze parcursul legislativ”, mai spune acesta.
Ce pensii ar putea primi românii?
Legislația actuală arată că este nevoie de o vechime de 15 ani de muncă pentru a putea ieși la pensie, însă se ia în considerare și varianta cu o cotizație de minim 10 ani și 35 de ani pentru pensia de limită de vârstă.
Pe acest fond, există posibilitatea ca perioada minimă de cotizare să fie modificată de 15 la 10 ani. În cazul acestui scenariu, calcul pentru pensia minimă ar fi următorul: o persoană care a muncit 10 ani sau peste 10 ani va avea o pensie de 40% din salariul minim brut pe țară la momentul ieșirii la pensie, în prezent 1.020 de lei. Pentru fiecare an de cotizație, până la 15 ani, procentajul ar putea crește cu un procent.