Președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban susține că România ar avea nevoie de o reorganizare administrativă. El argumentează că există o singură soluție pentru ca țara noastră să devină „atractivă fiscal”.
Președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a participat la conferinţa „Upgrade Romania: Impactul marilor investiţii ale anului 2024”. În cadrul evenimentului, el a făcut mai multe declarații cu privire la reorganizarea administrativă în România.
Președintele CCIR vrea o reorganizare administrativă în România
El susține că există o singură soluție pentru ca țara noastră să devină „atractivă fiscal”. Pentru a avea un „buget confortabil”, susține el, ar fi nevoie de o „reorganizare administrativă”.
Președintele organismul național a mai spus și că „nu mai putem sta cu judeţele din 68”.
„Ca România să poată să fie atractivă, atractivă fiscală, şi se discută la ora actuală de relocări de sfere de producţie din China către înapoi în Europa şi aşa mai departe, avem nevoie ca ţara să aibă un buget confortabil. Părerea noastră este că acest buget confortabil nu poate fi făcut decât printr-o reorganizare administrativă a ţării. Nu mai putem sta cu judeţele din 68. Nu văd că de ce în loc de 42 de judeţe n-ar fi 15, 10, eu ştiu, mai puţine, pentru că eu, dumneavoastră, cei din studio, ca persoane fizice sau juridice, eu n-am avut nevoie niciodată de un act administrativ de la vreun consiliul judeţean. Eu am intrat într-un consiliu judeţean doar să beau o cafea, sincer. Deci nu văd de ce să existe 42 de consilii judeţene, ca să nu vă spun că nu înţeleg de ce există ele ca şi entităţi, când avem şi prefecturi”, a spus Daraban.
Mihai Daraban spune că nu ar trebui să existe oraşe sub 10.000 de locuitori
De asemenea, el a susținut și că nu ar trebui să mai existe comune cu mai puţin de 5.000 de locuitori sau oraşe sub 10.000 de locuitori.
Mihai Daraban este de părere că România are nevoie de o tăiere masivă a aparatului administrativ al Statului, pentru a avea un buget confortabil.
El spune și că în unele localități sunt sisteme de canalizare sau săli de sport rămase în paragină.
„Şi chiar şi acest oraş în care ne desfăşurăm activitatea. Ultimul recensământ, din 2021, arată că populaţia Bucureştiului este de 1.716.000 de locuitori. Cu alte cuvinte, bun, el pare mai sufocat aşa, pentru că-s foarte mulţi limitrofi, plus din provincie, care vin pe timp de zi în Bucureşti. Deci nu văd de ce să existe şapte primării în Bucureşti, cu şapte consilii, cu şapte bugete, unul plantează palmieri, altul îi scoate.
Chiar nu înţeleg de ce atâta risipă bugetară. Şi mai mult de atât, când mă întorc iar la comunele acelea mici, n-aţi făcut niciodată o anchetă jurnalistică să vedeţi câte săli de sport care costă 20 de milioane de lei, adică 4 milioane de euro, sunt răspândite pe toată suprafaţa ţării şi nu funcţionează niciuna sau să zic că funcţionează 10%, aducţiuni de gaz şi canalizare şi nu s-a cuplat nimeni la ele, şcoli făcute în zone unde nu-s copii şi aşa mai departe.
Bani, bani, bani, bani risipiţi. De aceea noi luptăm pentru acel confort bugetar ca să devenim atractivi. Bineînţeles că dacă mă puneţi pe mine aş scădea toate taxele pe business şi pe forţa de muncă, bineînţeles. Dar repet, ca să poţi face asta, suntem şi noi conştienţi că nu se poate aşa, trebuie făcută această tăiere masivă din ceea ce înseamnă aparat administrativ al statului”, a completat Mihai Daraban.
Deputatul Tudor-Vlad Benga a depus un proiect de lege privind reorganizarea administrativă
Amintim că deputatul Tudor-Vlad Benga a depus anul trecut un proiect de lege privind reorganizarea administrativă a teritoriului României. Totuși, proiectul a fost respins de ambele Camere.
Potrivit expunerii de motive care a însoțit documentul, organizarea administrativ-teritorială a României este mult prea fragmentată și comportă dezavantaje din perspectiva gestionării resurselor, a slabei calități a serviciilor publice și a reducerii disparităților zonale existente.