Realizarea unui inventar al terenurilor ce aparţin statului, care să poată fi puse la dispoziţia unui investitor major, fără a-l trimite în jungla imobiliară, este imperios necesară, a afirmat, luni, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR, Mihai Daraban, la un forum pe teme de dezvoltare teritorială.
'Ne-am lovit în mod real, în viaţa de zi cu zi, de lipsa cartuşelor pentru promovarea eficientă a României. Am plecat de la exemplul unui cunoscut combinat care a venit în 2006 pentru o investiţie importantă şi a cerut un teren în zona litorală, un teren de 600 de hectare, dar Guvernul, autorităţile centrale şi locale au trimis acest investitor în jungla imobiliară. Ne punem problema de a face un inventar să vedem ce putem oferi unui investitor major, fără a-l trimite în jungla imobiliară. Este la ora actuală Guvernul capabil să ofere unui investitor strategic, major, 100 de hectare în intravilan, lângă autostradă, lângă calea ferată? Ce oferim investiţiilor de la firul ierbii?', a spus Mihai Daraban.
Dezvoltarea teritorială prin investiţii în parcuri industriale, precum şi în alte proiecte relevante pentru sectorul economic, se aliniază obiectivelor asumate de autorităţile centrale, în vederea implementării Strategiei Europa 2020 şi a Planului de Investiţii pentru Europa, au apreciat organizatorii forumului.
'Codul Fiscal este un instrument de promovare în străinătate. Dar ce oferim, pentru că aici este marea problemă, pentru start-up-uri? Ne lovim în continuare de baze de date deţinute de instituţii ale statului care, din păcate, nu au corelare între ele, pentru că trebuie inventariat corect ce avem de oferit', explicat Daraban.
Preşedintele Camerei naţionale a adăugat că, în ultimii 26 de ani, 'a trăit, uneori, cu sentimentul că atât CCIR, cât şi BVB, au fost entităţi create nu neapărat că cineva avea nevoie de noi, ci pentru simplul motiv că exista un model pe care trebuia să îl implementăm şi noi'.
'Suntem singura entitate abilitată să pună faţă în faţă mediul de afaceri cu decidentul politic pentru a discuta problemele strategice ale României. Am înţeles să ne implicăm în mai multe probleme, precum Parteneriatul Public Privat, care lipseşte cu desăvârşire. Am lăsat asociaţiilor patronale problematica privind salariul minim pe economie, Codul Muncii, noi implicându-ne în partea de învăţământ profesional', a precizat el.
Evenimentul de luni a dorit să evidenţieze beneficiile economice şi sociale ale zonelor de oportunitate industrială care se reflectă în dezvoltarea sectorului de cercetare şi inovare, creşterea gradului de ocupare a populaţiei active, prin crearea de noi locuri de muncă, reducând, în consecinţă, procentajul populaţiei ameninţate de sărăcie.
Camera de Comerţ şi Industrie a României a organizat, luni, forumul 'Parteneriate pentru dezvoltarea României. Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi de terenuri industriale'. La manifestare au participat reprezentanţi ai Corpului diplomatic, specialişti în urbanism şi construcţii, ai unor organizaţii profesionale.