Agenda discuţiilor bilaterale a inclus teme legate de relansarea relaţiilor politico-diplomatice, cooperarea economică şi cea sectorială în domeniile de interes comun.
Preşedintele CCIR a insistat asupra potenţialului comercial şi investiţional pe care îl deţin cele două economii, care trebuie exploatat la maximum: „România îşi doreşte parteneriate şi proiecte comune, care să susţină dezvoltarea competitivităţii. Sunt prezenţi aici reprezentanţi ai 49 de companii româneşti care vor să descopere potenţialul investiţional iranian şi care şi-au exprimat interesul pentru crearea de noi parteneriate şi pentru intrarea pe pieţe externe. Consider că acest Forum este un prim pas către întărirea relaţiilor economice şi a cooperării dintre ţările noastre”.
În cadrul Forumului Economic România – Iran a avut loc o sesiune de întâlniri B2B, cu scopul de a facilita crearea contactelor de afaceri şi cooperarea între cele două comunităţi de afaceri.
Delegaţia CCIR face parte din delegaţia Guvernului României, condusă de Ministrul Afacerilor Externe, dl. Lazăr Comănescu, alături de care se află şi înalţi oficiali din ministerele cu competenţe economice – Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.
Schimburile comerciale dintre cele două state, la nivelul lunii octombrie 2015, se ridică la 166,6 milioane euro. Exporturile României sunt în valoare de 157,88 milioane euro, iar importurile ating 8,72 milioane euro.
Conform informaţiilor oferite de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului – ONRC, la data de 31 decembrie 2015, Iranul nu se regăsea în topul celor 50 pe ţări de rezidenţă a investitorilor cu participare străină la capitalul social.
La 25 februarie 2016, conform SNIA, în România se regăsesc 164 de companii active cu cifra de afaceri mai mare de 1000 RON, care au un capital social iranian de 2 milioane euro.
Iranul deţine rezerve semnificative de hidrocarburi (locul al II-lea la nivel mondial la rezerva de gaze natural, respectiv locul al IV-lea la rezervele de petrol), acestea constituind principala resursă de venituri a statului. Cea mai importantă ramură constructoare iraniană este reprezentată de industria automobilelor, iar mineritul are un loc important în industrie.