Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) și jurnaliștii Robert Turcescu și Mirel Curea fac o radiografie a situației economiei romanești în pragul tsunamiului economic care se întrevede la orizont. Președintele CCIR a vorbit despre oportunitățile pe care țara noastră trebuie să le speculeze inteligent.
Mihai Daraban a punctat că țara noastră trebuie să profite de oportunitățile apărute în conjunctura războiului din Ucraina. Președintele CCIR a declarat că este un moment bun pentru România să-și dezvolte economia și infrastructura.
De asemenea, acesta a enumerat o serie de atuuri pe care țara noastră le are în cazul unei eventuale recesiuni.
O oportunitate majoră pentru România
Întrebat despre modul în care România ar putea să exploateze culoarul Dunării în ceea ce privește transportul de marfă, Mihai Darban a spus că, personal, recomandă dezvoltarea unui management al Dunării care să pornească din țara noastră.
„Deocamdată, pe termen scurt, războiul este o oportunitate. Se vede cu ochiul liber, traficul din Portul Constanța e fully booked. Pe termen mediu și lung, Marea asta Neagră, noi zicem că ne-am pricopsit cu ea și suntem într-o zonă minunată, este ca buzunarul mic de la blugi. Dacă-l aveți sau nu-l aveți, blugii stau la fel.
E o mare de bypass, nu e o mare de tranzit și e văduvită de niște motoare economice puternice, aducătoare de trafic import-export. Uitați-vă cine sunt riveranii. Bulgarii au 69 miliarde PIB, noi 250, Ucraina înainte de război 155 miliarde de dolari (….)
Dacă noi nu facem ceva pe termen mediu și lung în sensul Dunării, care e o oportunitate majoră, s-ar putea să fim nefrecventabili. Deja vă spun, dacă nu ai un număr minim de containere nu-ți intră nava în Marea Neagră (…) E o problemă cu tranzitarea”, a declarat președintele CCIR.
Mihai Daraban, despre managementul Dunării
În acest context, jurnalistul Robert Turcescu a amintit de mai multe proiecte legislative privind culoarul Dunăre-Marea Neagră, care „ne-ar putea asigura un trafic de mărfuri dinspre Constanța spre centrul Europei extraordinar.”
„Problema e, din răspunsurile pe care le-am colectat, cu bulgarii și cu sârbii, dar și țările mai dezvoltate prin care trece Dunărea, Ungaria li care zic, noi avem autostrăzi, nouă ne convine să treacă cu TIR-urile pe autostrăzi ca să luăm taxele de la ei”, a punctat jurnalistul EVZ.
Mihai Daraban a confirmat, punctând că ar putea fi o oportunitate deosebită pentru România.
„Țările astea mărunte din centru nu au puterea să încarce marfă. (…) Nu au suficientă marfă, economiile sunt prăpădite. Văd managementul Dunării ca o societate unitară, cu fiecare țară acționară. Văd Dunărea ca pe un Rin”, a conchis președintele CCIR în podcastul HAI România.