Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat distincții importante unor judecători ai Curții Constituționale, recunoscând astfel activitatea acestora în domeniul justiției constituționale.

Printr-un decret semnat pe 10 februarie 2025, șeful statului i-a decorat pe Enache Marian, președintele CCR, și pe judecătorii Stanciu Livia-Doina și Varga Attila cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. Distincțiile marchează finalul mandatelor celor trei magistrați, care, timp de nouă ani, au avut un rol esențial în garantarea supremației Constituției și în protejarea valorilor democratice ale statului român.

Klaus Iohannis recunoaște meritele în justiția constituțională

Potrivit Administrației Prezidențiale, această distincție a fost acordată „în semn de înaltă apreciere pentru competența și înaltul profesionalism dovedite în domeniul justiției constituționale, pentru activitatea de garantare a supremației Constituției, a valorilor sale și a parcursului democratic al statului român”.

klaus iohannis
SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Cei trei judecători au primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

Această recunoaștere subliniază contribuția lor în interpretarea și aplicarea legii fundamentale a României.

De-a lungul mandatelor lor, cei trei magistrați au participat la decizii-cheie care au influențat evoluția statului de drept și au consolidat structurile democratice ale țării.

Mandate aproape de final și o numire importantă în viitor

Enache Marian, Stanciu Livia-Doina și Varga Attila își vor încheia în trei luni mandatele de nouă ani la CCR. Acest lucru marchează un moment important pentru instituție, deoarece schimbarea componenței Curții poate influența viitoarele decizii majore.

Un aspect semnificativ este faptul că președintele Klaus Iohannis va trebui să desemneze un nou judecător în locul Liviei Stanciu până în luna mai.

Alegerea acestui înlocuitor este esențială, mai ales în contextul schimbării de lider la Palatul Cotroceni și al echilibrului decizional în cadrul CCR.

Decorațiile acordate de Klaus Iohannis celor trei judecători vin într-un moment-cheie, înainte de finalizarea mandatelor acestora, recunoscând contribuția lor la protejarea Constituției și la consolidarea democrației din România.

Crin Antonescu cere explicații: „Să detalieze chiar reprezentanții CCR”

Comisia de la Veneția susține dreptul CCR de a anula scrutinul, dar recomandă mai multă claritate.

Candidatul PSD, PNL și UDMR la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, consideră că poziția Comisiei de la Veneția privind anularea alegerilor din România reflectă opinia generală a societății.

Într-o declarație făcută luni seară, acesta a subliniat că instituția europeană a confirmat dreptul Curții Constituționale a României (CCR) de a decide asupra validității scrutinului, însă recomandă mai multă transparență în justificarea acestei hotărâri.

Crin Antonescu
SURSA FOTO: Dreamstime

Într-o intervenție la Digi24, Antonescu a afirmat că românii așteaptă lămuriri suplimentare despre motivele care au dus la invalidarea alegerilor.

„Spune ce spunem şi noi toţi. Important este că această comisie arată că, la noi, Curtea Constituţională avea dreptul să facă asta, avea acoperirea constituţională şi crede că e nevoie de mai multe informaţii, ceea ce şi noi, fără să fim membri ai Comisiei, spunem, practic, toată societatea. Şi aşteptăm cu toţii în continuare mai multe informaţii”, a spus Antonescu.

Întrebat cine ar trebui să ofere aceste explicații, Antonescu nu exclude posibilitatea ca judecătorii Curții Constituționale să intervină public pentru a detalia temeiurile juridice care au stat la baza anulării scrutinului.

„Președintele, instituțiile statului, CSAT – nu știu dacă trebuie să mai organizeze ședințe sau nu –, dar este esențial să revină cu lămuriri, să explice clar și transparent tot ce se poate din punct de vedere legal. Chiar și reprezentanții Curții Constituționale ar putea face acest lucru”, a precizat Antonescu.

Raportul publicat luni de Comisia de la Veneția subliniază că aceasta nu are competența de a se pronunța asupra deciziei CCR, însă precizează că, la nivel internațional, anularea alegerilor de către o curte constituțională ar trebui să fie o măsură excepțională și bine reglementată, pentru a nu afecta încrederea cetățenilor în procesul electoral.

Documentul menționează că astfel de hotărâri trebuie să fie bazate pe încălcarea legii și că instanțele constituționale pot invalida un scrutin dacă legislația nu garantează alegeri libere și corecte.