Președintele CCR: „Suntem martorii unor forţe care ameninţă valorile fundamentale ale democraţiei”

Președintele Curții Constituționale (CCR) a subliniat că anul acesta, celebrarea Zilei Constituției coincide cu marcarea a 101 ani de la adoptarea Constituției din 1923, un document esențial care a plasat statul român într-un cadru european modern și a consacrat drepturile cetățenilor. El a evidențiat că acest moment oferă o oportunitate de a reflecta asupra evoluției Constituției României, a rolului său în susținerea democrației și a statului de drept, precum și asupra provocărilor actuale.

„În acest an, Ziua Constituţiei noastre coincide cu împlinirea a 101 de la adoptarea Constituţiei din 1923 – Actul fundamental care a definit, într-un context european modern, locul statului român şi drepturile cetăţenilor săi. Este un prilej de a reflecta atât asupra evoluţiei Legii Fundamentale a României, asupra importanţei acesteia pentru democraţie şi statul de drept, cât şi asupra provocărilor cu care ne confruntăm astăzi”, a spus acesta.

Marian Enache subliniază că principiile de bază ale Constituției din 1923, precum drepturile omului, separația puterilor în stat și protejarea demnității și libertății individuale, au rezistat de-a lungul timpului. Deși au fost supuse unor provocări, acestea nu au fost niciodată complet anihilate, supraviețuind în conștiința națională și fiind restabilite prin Constituția adoptată în 1991.

„La peste trei decenii de la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 şi adoptarea noii Constituţii a ţării, este deosebit de important să privim cu respect realizările poporului român şi ale istoriei constituţionale, dar şi să privim viitorul cu responsabilitate. În faţa provocărilor contemporane, este esenţial să fim conştienţi de vulnerabilităţile existente, dar şi de resursele de rezilienţă pe care le avem la dispoziţie”, a transmis preşedintele CCR.

Încrederea în Constituție

El a evidențiat că încrederea în Constituție, respectarea statului de drept și apărarea principiilor democratice reprezintă piloni esențiali pentru construirea unei societăți stabile, durabile și echitabile.

„Cu toate că astăzi suntem martorii unor forţe care ameninţă valorile fundamentale ale democraţiei, trebuie să fim uniţi şi hotărâţi pentru a le contracara şi a le proteja. Curtea Constituţională va continua să apere Constituţia şi să garanteze că drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor vor fi respectate. În faţa manipulării şi dezinformării, noi, ca naţiune, avem datoria de a promova adevărul şi de a reafirma credinţa în Legea Fundamentală ca un pilon incontestabil al unităţii, al progresului şi al suveranităţii naţionale. Este crucial să reamintim importanţa libertăţii de exprimare şi a dreptului la o informare corectă. Într-o lume în care manipularea şi proliferarea ştirilor false, utilizarea necontrolată a inteligenţei artificiale pot influenţa si distorsiona luarea deciziilor, instituţiile statului de drept devin garanţia reală în consolidarea procesului democratic”, se precizează în mesaj.

Președintele CCR a subliniat importanța respectării și valorizării tradițiilor constituționale, în armonie cu valorile europene, subliniind că este responsabilitatea noastră să garantăm un viitor democratic sigur pentru țară, în pofida provocărilor actuale.

„Cinstirea Constituţiei poporului român trebuie manifestată prin respectul şi fidelitatea faţă de ţară ca o îndatorire sacră a fiecărui român faţă de tradiţiile şi valorile perene ale României”, se mai menţionează în mesajul transmis de Marian Enache.