Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, în vârstă de 77 de ani, se află începând de duminică dimineața sub tratament la unitatea de terapie intensivă a unui spital militar din Praga. Îmbolnăvirea vine la doar o zi după alegerile de sâmbătă. Mai mult, șeful de stat a mai fost internat o lună și câteva zile anul acesta.
Vestea tristă a fost anunțată duminică directorul spitalului. În cursul dimineţii şeful statului a fost internat de urgenţă, anunță agenţiile internaţionale de presă.
Medicii au interzis să anunțe diagnosticul
Directorul spitalului militar central din Praga a anunțat că Zeman este tratat pentru complicaţiile survenite în urma unei afecţiuni cunoscute. Totuși, doctorii nu au voie să dezvăluie diagnosticul pacientului important.
”Nu am autorizaţie din partea preşedintelui să comunic diagnosticul”, a anunțat directorul spitalului. Totuși, președintele este cunoscut cu probleme medicale și suferă de mai multe afecţiuni, printre care şi o neuropatie diabetică din cauza căreia este nevoit să de deplaseze într-un scaun cu rotile.
Spitalizare la o zi după alegeri
Spitalizarea președintelui vine la doar o zi după alegerile legislative, încheiate cu înfrângerea partidului ANO, condus de actualul premier, Andrej Babis. Inedit este faptul că sondajele în dădeau pe acesta câştigător. Înainte să fie transportat la spital, Zeman a avut o scurtă discuţie cu Babis. Şeful statului ceh este cel care desemnează premierul după alegeri, iar spitalizarea sa ar putea complica evoluţiile post-electorale.
Dacă postul de preşedinte devine vacant, prerogativele acestuia sunt preluate de preşedintele Camerei Deputaţilor.
Tensiuni în politica din Cehia
Zeman, un politician social-democrat, a dat de înţeles înaintea alegerilor că doreşte să-l desemneze premier tot pe vechiul său aliat Babis, deşi partidul acestuia a încheiat alegerile pe poziţia a doua şi o alianţă de centru-dreapta clasată pe primul loc poate forma o majoritate cu alte două formaţiuni.
Conform rezultatelor cvasi-finale, această alianţă de centru-dreapta alcătuită din Partidul Democratic Civic TOP 09 şi Uniunea Creştin-Democrată a obţinut 27,78% din voturi, asigurându-şi 72 de mandate în legislativ, în timp ce ANO are 27,14% şi 71 de mandate. Împreună cu Partidului Piraţilor (antisistem) şi cu mişcarea centristă a Primarilor şi Independenţilor (STAN), respectiva alianţă poate forma o coaliţie care să deţină 108 din cele 200 de mandate în legislativ.