„Omenirea nu-şi mai poate permite să ignore avertismentele repetate ale naturii şi să continue să-i exploateze resursele fără a investi în conservare, să continue dezvoltarea în detrimentul protejării”, a spus liderul chinez, amintind că Acordul de la Paris privind clima prezintă calea tranziţiei spre o dezvoltare ecologică.

„Toate ţările trebuie să ia măsuri decisive pentru respectarea acestui acord”, a punctat Xi.

El a menţionat pe de altă parte că ţara sa este angajată faţă de o dezvoltare paşnică şi transparentă şi bazată pe cooperare, nu intenţionează să poarte vreun război „rece sau cald” cu nicio altă ţară şi „nu va urmări niciodată (să obţină) hegemonia, expansiunea sau sfere de influenţă”.

Liderul chinez a făcut totodată apel către statele lumii să nu încalce standardele morale şi să respecte normele internaţionale ale competiţiei.

„Este firesc să existe diferenţe între ţări. Important este să fie reglementate prin dialog şi consultare”, a conchis Xi Jinping.

China nu a scăpat încă de coronavirus

Epidemiologul-șef de la Centrul de Control și Prevenție a Bolii din China, Wu Zunyou, a declarat că se așteaptă ca țara să se confrunte cu un al cincilea val de coronavirus având în vedere că sezonul rece se aproprie cu pași repezi.

Publicația South China Morning Post arată că expertul a caracterizat primele patru valuri, astfel: declanşarea epidemiei în Wuhan, controlată până la începutul lunii martie; o epidemie regională în nord-estul Chinei, în aprilie şi mai, determinată de cazuri importate; focarul izbucnit în iunie la o piaţă din Beijing; descoperirea de cazuri în oraşele din nord-est Dalian şi Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, în luna iulie.

„Cu excepţia epidemiei din Wuhan, focarele au fost sporadice, cazuri regionale şi au fost eficient controlate”, a mai spus el.