Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, susţine că dacă Guvernul va pune în aplicare planul de reducere cu 20 la sută a personalului din administraţia publică în judeţ s-ar pierde 20-25 de milioane de lei, ca urmare a diminuării şanselor de elaborare a unor proiecte câştigătoare.
Potrivit unui comunicat transmis de preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, efectivele reduse de personal, rămase în urma disponibilizărilor, vor lucra mai mult, dar mai puţin eficient şi, în consecinţă, judeţul va pierde aproximativ 20-25 de milioane de lei, ca urmare a diminuării şanselor de elaborare a unor proiecte câştigătoare, transmite Mediafax.
„În ultimele 12 luni angajaţii CJ Harghita au obţinut finanţări de 968.185 lei/persoană, în timp ce salariul mediu anual al unui angajat este de 37.000 lei. Luând în considerare faptul că anul trecut au fost depuse proiecte în valoare de 211.064.222 lei, din care au fost evaluate pozitiv proiecte în valoare de 80.857.287 lei, restul de 130.199.657 lei aflându-se în stadiu de evaluare, în urma disponibilizărilor judeţul va dispune de 20-25 milioane de lei mai puţin”, arată Borboly Csaba.
Ar deveni şomeri 168 de susţinători de familie
Potrivit acestuia, numai din instituţia pe care o conduce ar deveni şomeri 168 de susţinători de familie, iar reducerea funcţionarilor publici va influenţa în mod negativ şi nivelul de trai al populaţiei judeţului.
Borboly susţine că disponibilizarea a 20 la sută dintre funcţionarii publici ar însemna, în cazul CJ Harghita, desfiinţarea a 311 de locuri de muncă, incluzând şi instituţiile subordonate, potrivit unei analize elaborate de Direcţia de Dezvoltare a instituţiei publice administrative judeţene.
Conform statisticilor, în ultimele 12 luni, CJ Harghita a depus proiecte în 41 de domenii, dintre care, în prezent, 17 se află în stadiu de evaluare.
Peste jumătate dintre angajaţi sunt tineri ale căror venituri medii lunare nu depăşesc 900 lei
Potrivit lui Borboly, angajaţii CJ Harghita sunt nevoiţi să lucreze, în medie, două ore suplimentare pe zi, în scopul elaborării proiectelor „indispensabile” pentru obţinerea de fonduri financiare suplimentare, în condiţiile în care peste jumătate dintre angajaţi sunt tineri ale căror venituri medii lunare nu depăşesc 900 lei.
Premierul Emil Boc anunţa, după şedinţa de Guvern din 5 august, că pentru eficientizarea cheltuirii banilor publici din administraţia locală se va impune un standard de cost pentru fiecare primărie şi consiliu judeţean din ţară.
SURSA: Mediafax