Preşedintele Colegiului Medicilor: România are de două ori mai puţini medici decât ar fi nevoie

"Vorbim de un exod, de când am intrat în UE au plecat peste 13.900 de medici specialişti din România", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae. Potrivit acestuia, în România sunt 41.000 de medici şi 14.000 de rezidenţi şi ar fi nevoie de 80.000 de medici.

"Nu avem o situaţie exactă a medicilor rezidenţi care au plecat. În condiţiile în care avem o medie de numai 1,9 medici la 1.000 de locuitori, producem pentru export", a afirmat preşedintele CMR.

Acesta a reliefat că pentru pregătirea acestor medici s-au cheltuit 3,5 miliarde euro, care ar fi trebuit să se regăsească în serviciile de sănătate. Astărăstoae a subliniat că există zone depopulate de medici, mai ales în mediul rural.

"În centrele universitare, media medicilor este de 3,6 la 1.000 de locuitori, cât este media europeană, zona rurală este depopulată. De exemplu, raportul între Bucureşti şi judeţele limitrofe privitor la medici este de 5 la 1, la Iaşi, între Iaşi şi judeţe limitrofe este de 3 la 1", a arătat preşedintele CMR.

El a făcut referire şi la faptul că nimeni nu a anunţat nicio cifră privitor la finanţarea Sănătăţii pentru 2013. În opinia sa, ar fi necesară alocarea a 6% din PIB, dar şi atragerea de fonduri din alte părţi, însă, din păcate, acest lucru este împiedicat de legislaţie şi de situaţiile conflictuale.