"România are două vulnerabilităţi în sectorul energetic. Este vorba despre resursa umană şi congestia în ceea ce priveşte capacităţile de producţie pentru noile echipamente, necesare pentru menţinerea suplimentării de consum şi pentru înlocuirea capacităţilor cu durată de viaţă expirată. În cinci ani, acestea vor creşte în intensitate, nu vor scădea. Vor reprezenta vulnerabilitate maximă pentru sectorul energetic", a afirmat Iulian Iancu.
De asemenea, oficialul a precizat că o problemă a României este accesul la hidrocarburi. "O problemă deosebită o reprezintă accesul ţărilor din Sud Estul Europei, inclusiv România, la surse energetice precum hidrocarburile. Pe harta europeană, România este o pată albă, nu mai face parte din transportul de hidrocarburi", a menţionat Iancu.
Acesta a formulat o serie de recomandări pentru industrie şi pentru autorităţi: "Recomandările pentru industrie vizează o colaborare directă cu decidentul guvernamental, în sensul reducerii riscului pentru marile proiecte de investiţii. Pentru politicieni, recomandarea ţine de reprioritizarea investiţiilor şi întărirea sistemului de reglementare pentru controlul asupra dezechilibrelor generate de criză şi asupra gradului de suportabilitate al preţului. România trebuie să îşi readapteze cadrul legislativ primar. De asemenea, nu avem definit consumatorul vulnerabil", a spus Iulian Iancu.
Agerpres