Probabilitatea unui acord asupra viitoarelor relaţii comerciale cu Regatul Unit este foarte mică, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Mesajul a fost transmis vineri, 11 decembrie, liderilor statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles.
Şefa executivului comunitar a vorbit despre Brexit mai puţin de 10 minute în a doua zi a summitului UE. „Situaţia este dificilă. Principalele obstacole rămân”, a spus Ursula von der Leyen, conform agerpres.ro
„Probabilitatea unui ‘no deal’ este mai mare decât a unui acord. Vom vedea până duminică dacă este posibil un acord”, a adăugat ea.
Măsuri de urgență care vor fi aplicate de la 1 ianuarie
Comisia Europeană, care negociază în numele UE cu Regatul Unit, a publicat joi măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.
„Obiectivul acestor măsuri de urgenţă”, care nu vizează decât sectoarele care ar fi „afectate într-o manieră disproporţionată de un ‘no deal’, este de a acoperi perioada în care nu este în vigoare un acord. Dacă nu intră în vigoare niciun acord, (măsurile de urgenţă) iau sfârşit după o perioadă determinată”, a explicat executivul comunitar.
Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piaţa unică şi uniunea vamală ale UE la 31 decembrie. În cazul absenţei unui acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniţi din tarife şi cote, viitoarea relaţie comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Boris Johnson anunță eșuarea negocierilor cu UE
Premierul britanic Boris Johnson a explicat, joi, că există o ”posibilitate crescută” ca negocierile cu Uniunea Europeană privind relaţiile comerciale post-Brexit să eşueze, relatează AFP.
„Există acum o posibilitate crescută să avem o soluţie care să semene mai mult cu relaţia pe care o are Australia cu UE”, adică o lipsă de acord, a declarat el televiziunilor britanice.
Premierul Boris Johnson, care s-a întâlnit miercuri seară la Bruxelles cu şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a evocat principalele puncte de divergenţă care împiedică în continuare convenirea unui acord comercial între UE şi Regatul Unit, respectiv regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi disputa privind accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces, scrie Agerpres.
După ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie acest an, fiecare parte i-a cerut celeilalte să facă concesii pentru a putea ajunge la un acord asupra viitoarelor relaţii comerciale înainte de încheierea perioadei de tranziţie la finalul lui decembrie 2020.
Comisia Europeană se pregătește pentru un Brexit fără acord. Deja s-au făcut demersurile în acest sens. Mai exact, Comisia Europeană a prezentat un set de măsuri privind transportul aerian și terestru, precum și accesul reciproc la pescuit pentru navele din UE și cele britanice. În paralel, Banca Centrală Europeană crește din nou sprijinul monetar pentru economiile țărilor UE.
„În prezent există o foarte mare incertitudine cu privire la intrarea în vigoare a unui acord la 1 ianuarie 2021”, arată Comisia europeană într-un comunicat. Ursula von der Leyen a declarat că deși negocierile sunt încă în desfășurare, “responsabilitatea noastră este să fim pregătiți pentru toate situațiile, inclusiv pentru lipsa unui acord cu Regatul Unit la 1 ianuarie 2021.”