Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SIE din cadrul Parlamentului de la București, a anunțat, astăzi, că războiul declanșat în Ucraina nu pune în pericol siguranța României. „Nu există, la momentul actual, motive de îngrijorare”, a spus Mihai Weber.
Războiul din Ucraina nu reprezintă un pericol pentru siguranța României
Mihai Weber, președintele Comisiei parlamentară pentru controlul activității SIE din cadrul Parlamentului de la București, a anunțat, astăzi, că războiul declanșat în Ucraina nu pune în pericol siguranța României. Potrivit spuselor sale, încă de la începutul războiului, membrii Comisiei SIE au avut un flux permanent de schimb de informații cu Serviciul de Informații Externe (SIE).
„Securitatea României în contextul conflictului din Ucraina – obiectiv prioritar pentru Comisia parlamentară pentru controlul activității SIE. Războiul din Ucraina a reprezentat și reprezintă o sursă de instabilitate la nivel regional, și nu numai, monitorizarea conflictului de către toate structurile implicate în asigurarea securității naționale, incluzând aici și Serviciul de Informații Externe, fiind absolut necesară. Comisia parlamentară pentru controlul activității SIE este la curent, în timp real, cu toate evaluările de securitate.
Luând în considerare situația recentă a conflictului, Comisia parlamentară pentru controlul activității SIE, prin președintele acesteia, Mihai Weber, a solicitat o întrevedere astăzi, 7 septembrie 2022, cu reprezentanții Serviciului de Informații Externe, pentru o informare privind ultimele evoluții din Ucraina și posibilele scenarii viitoare.
Din discuțiile purtate a reieșit că nu există, pentru România, la momentul actual, motive de îngrijorare, instituțiile cu atribuții în domeniu aplicând, la nivel interinstituțional, toate măsurile necesare pentru a gestiona în mod adecvat efectele acestei situații. De asemenea, garanțiile de securitate pe care ni le dau calitatea de membru al celei mai puternice alianțe militare – NATO și calitatea de membru al UE, reprezintă atuuri ale României, pe care aceasta nu le-a mai avut niciodată în situații similare”, scrie în comunicatul de presă semnat de către Mihai Weber.
Despre Serviciul de Informaţii Externe (SIE)
Serviciul de Informaţii Externe (SIE) este instituţia de stat specializată în domeniul informaţiilor externe privind siguranţa naţională, apărarea României şi a intereselor sale.
SIE este organizat ca autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică, componentă a sistemului de securitate naţională a României. SIE face parte din Comunitatea Naţională de Informaţii (conform Hotărârii CSAT nr. 146/2005) şi este reprezentat în Comitetul coordonator pentru comunitatea naţională de informaţii de către Directorul instituţiei şi în Consiliul operativ al Comunităţii Naţionale de Informaţii de către adjunctul pentru activitatea operativă.
De asemenea, SIE este reprezentat în Oficiul pentru Informaţii Integrate din cadrul comunităţii. Cooperarea SIE cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale se materializează printr-un schimb operativ de informaţii pe problematica de interes comun, precum şi în alte aspecte sau forme de lucru care concură la asigurarea securităţii naţionale.
Dat fiind caracterul indivizibil al securităţii şi preponderenţa factorului extern în constituirea ameninţărilor asimetrice, Serviciul de Informaţii Externe este parte a unui sistem complex de contacte şi schimburi în comunitatea de intelligence internaţională. Contribuţiile SIE la activitatea diverselor forme de cooperare externă se traduc nu numai în operaţiuni reuşite de contracarare a unor ameninţări la adresa ţării noastre, ci şi în consolidarea profilului României de contributor la asigurarea securităţii europene şi aliate, scrie pe site-ul oficial al SIE.