Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a dezbătut declarațiile făcute de economistul șef al BNR, venit cu o serie de soluții pentru economia țării. Mai exact, acesta susține că este nevoie de corecții macroeconomice şi de identificarea de noi venituri la buget pentru că, în caz contrar, economia României nu va putea face față provocărilor viitoare.

În ceea ce privește varianta avansată de economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, care propunea concedierea a 300.000 de bugetari, Dăianu susține că această formulare este una ”neinspirată”, iar din punct de vedre economic și social, apartul bugetar nu se poate reduce cu sute de mii de posturi.

„Avem un început de redresare economică, însă aceasta trebuie consolidată. Implică prudență şi o anumită măiestrie.

Pe de o parte, trebuie continuată sprijinirea economiei, implicit a locurilor de muncă, prin măsuri fiscal-bugetare. Pe de altă parte, este nevoie de debutul corecției macroeconomice, fără de care nu se poate ajunge la o consolidare bugetară şi la o stabilizare a datoriei publice, ca evoluție. (…)

Nu cred că trebuie să mai faceţi referire la formularea lui Valentin Lazea, care a fost neinspirată. Nici economic, nici social nu se poate reduce aparatul bugetar cu sute de mii de posturi”, a spus președintele Consiliului Fiscal, la Antena3.

”Oamenii lucizi nu se pot gândi la o astfel de restructurare”

Totodată, acesta mai adăugat că nici Guvernul nu va accepta probabil o astfel de reformă și susține că ”oameni lucizi se pot gândi la o astfel de restructurare”. Daniel Dăianu menționează că este important ca România să dețină o anvelopă bugetară care să nu provoace o explozie a bugetului public.

”Eu cred că nici măcar nu este contemplată de guvern o astfel de reformă. Nu cred că oameni lucizi se pot gândi la o astfel de restructurare.

Important este să reușim să avem o anvelopă bugetară în sectorul bugetar care să nu provoace ‘explozia’ bugetului public. Acest lucru se va putea realiza într-o manieră graduală, pentru care pledează şi acest raport. De fapt, corecţia a început în 2021.

Faptul că agenţia de rating Standard and Poors a pus într-o perspectivă stabilă evoluția economiei noastre arată că se vede acest început de corecție”, a adăugat el.

În ceea ce privește deficitul bugetar, potrivit acestuia, pe formula cash, acesta este mult mai mic decât cel prognozat de Guvern, însă lucrurile ar urma să se complice în anii următori.

”Cred că deficitul bugetar pe formula cash va fi mai mic decât cel prognozat de guvern. Lucrurile se vor complica însă în anii ce vin. Ce mai spune acest raport este că avem nevoie de venituri suplimentare la bugetul public, care este fragil.

Cu 27% din PIB venituri fiscale şi nefiscale nu putem să acoperim nevoi de bază şi nu vom putea face față la provocări viitoare, inclusiv la nivelul efectelor climatice. În acest context devine clar cât de important este Planul Național de Redresare şi Reziliență, care trebuie să devină o cauză naţională”, a mai spus Dăianu la Antena 3.

Declarațiile economistului șef al BNR

De menționat este faptul că, precizările lui Daniel Dăianu vin după ce economistul şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea susținea în luna martie că Guvernul ar trebui să se gândească la cum va reduce cheltuielile cu aparatul public.

El a precizat că o soluție este concedierea a 300.000 de bugetari. 

„Sunt două soluții diametral opuse. Una este: dacă ai nevoie să reduci cu 20% nota de plată din buget de la 12 procente la mai puţin de 10 procente din PIB, fie trebuie să reduci cu 300.000, așa cum am explicat eu, sau să adopți soluția mea, aceea de a reduce salariile, cu timp de compensare” a argumentat Lazea.