Potrivit unei Hotărâri publicate în Monitorul Oficial al României, Ștefan Mihu a fost revocat din funcția de președinte al Consiliului Superior al CECCAR.
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 396 din 26 aprilie 2022 a fost publicată Hotărârea nr. 152/2022 privind revocarea lui Ștefan Mihu din funcția de președinte al Consiliului Superior al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).
Conferinţa naţională a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, după numărarea voturilor şi stabilirea rezultatului votării privind revocarea preşedintelui Consiliului superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, a hotărât revocarea lui Ştefan Mihu din funcţia de preşedinte al Consiliului superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, mandat 2022-2026, se arată în hotărâre.
Președintele Consiliului superior al CECCAR, Robert-Aurelian Șova, a transmis, pe 8 aprilie, o scrisoare deschisă către Guvern și Parlament în care avertizează cu privire la consecințele anulării independenței contabile asupra sistemului judiciar.
În documentul transmis pe 8 aprilie, CECCAR a tras un semnal de alarmă în rândul Parlamentului și al Guvernului. Sursa citată precizează că anularea independenței profesiei contabile ar urma să aibă consecințe grave asupra sistemului de justiție din România.
Menționăm faptul că reacția CECCAR face referire la proiectul de modificare a Legii contabilităţii şi Ordonanţei 65/1994 privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi.
Efectele noului proiect de lege
„1. Atacarea independenței expertului contabil prin preluarea de către Ministerul de Finanțe a controlului direct asupra organizării, monitorizării și cercetării disciplinare a activității experților contabilijudiciari.
Controlul direct se va realiza prin numirea unui administrator din partea unei autorități publice, Ministerul Finantelor. Concomitent se vor anula peste 200 de mandate pentru structurile de conducere centrală și locale, democratic alese prin votul membrilor CECCAR.
Aceasta va conduce la consecințe devastatoare asupra sistemului de justiție.
Orice parte într-un dosar de evaziune fiscală sau similar, va putea cere decăderea ca probă a expertizei judiciare în cauzele aflate pe rolul organelor de cercetare penală sau al instanțelor. Pentru că expertiza nu a fost realizată de un expert independent, așa cum cere legea, ceea ce va avea implicații majore asupra finalității acestor dosare.
Cum vor fi afectați contabilii?
Atacarea independenței expertului contabil prin eliminarea obligativității deținerii controlului de către liber profesioniștii contabili asupra societăților de profil prin care își desfășoară activitatea.
Ținerea și conducerea contabilității, conform Legii contabilității nr. 82/1991 cu efecte negative în conformarea voluntară fiscală, prin eliminarea obligativitatii deținerii controlului de către liber profesioniștii contabili asupra societăților de profil prin care își desfășoară activitatea.
În consecință nu mai există un control al liber profesionistului contabil și în consecință nici răspundere profesională asupra activităților de utilitate publică care le-au fost delegate membrilor CECCAR.