"Este posibil ca, după implementarea directivelor europene în România, unele societăţi de talie mică să fie nevoite să-şi majoreze capitalul sau să fie absorbite", a declarat pentru Capital Constantin Buzoianu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Potrivit acestuia, deşi momentan niciun asigurător de pe piaţa locală nu are indicatorii de solvabilitate la un nivel periculos, există totuşi „două-trei“ societăţi la care CSA se uită cu mai multă atenţie. De altfel, supraveghetorul pieţei este din ce în ce mai prezent prin controale şi verificări de rutină la companiile locale.

Mai mult, prerogativele Comisiei în sensul reglementării pieţei ar putea creşte în viitorul apropiat. „Nu sunt omul care să vorbească înainte să facă. Am mai spus şi în decembrie că vor fi unele surprize. Dacă vi le dezvălui acum nu ar mai fi surprize. Poate CSA o să aibă mai multe pârghii“, spune Buzoianu. Oricum, în acest moment, CSA are posibilitatea legală de a interveni direct în cazul în care sesizează că o anumită companie dă dovadă de slăbiciune. „CSA poate impune acționarilor unei societăți de asigurare să realizeze aporturi suplimentare de capital, în cazul în care analiza indicatorilor specifici arată necesitatea unei astfel de măsuri.

Controale la poliţele de locuinţă

Potrivit legislației, CSA poate interzice, temporar sau definitiv, exercitarea activităţii, parţiale sau totale, pentru una sau mai multe categorii de asigurări, poate aplica sancțiuni de ordin financiar societăților și managerilor acestora sau, atunci când este necesar, sancțiunea poate reprezenta retragerea aprobării pentru persoanele semnificative ale asigurătorilor“, arată Buzoianu. Una dintre marile provocări pe care le vor înfrunta companiile locale în următoarea perioadă este implementarea programului Solvency II, care prevede anumite criterii de solvabilitate a căror îndeplinire va necesita majorări de capital din partea mai multor companii. Deşi noile reguli ar trebui implementate începând cu 1 ianuarie 2014, Buzoianu spune că ar putea trece deja la aplicarea normelor în cazul a două companii din România.

Un aer de schimbare suflă şi în ceea ce priveşte asigurările auto şi cele de locuinţă, adică cele două clase de top din România. Dacă vânzările  de poliţe auto au ponderea majoritară în afacerile companiilor, vânzările de poliţe de locuinţă au avut anul trecut cea mai mare creştere din toate timpurile. „În perioada imediat următoare, pentru segmentul asigurărilor facultative pentru locuințe, vor fi emise Normele prudențiale privind acoperirea riscurilor de catastrofe naturale. Acest act normativ va înlesni testarea periodică a capacității de subscriere și a protecției adecvate prin reasigurare a companiilor care subscriu riscuri de catastrofe naturale“, spune Buzoianu.

În condiţiile în care reasigurarea are un cost din ce în ce mai mare, este foarte probabil ca, de anul viitor, să asistăm la o creştere a preţurilor pe acest segment. Modificări ar putea veni şi pe zona asigurărilor auto. Potrivit unor surse, o opţiune discutată este şi comasarea poliţelor CASCO şi RCA şi, implicit, mutarea răspunderii de pe maşină pe şofer. Şeful CSA confirmă existenţa unor discuţii.  Dacă se va modifica ceva, aceste modificări vor fi în sensul creşterii calităţii serviciilor, dar vor afecta în oarecare măsură şi preţurile poliţelor auto.
„CSA analizează câteva opțiuni de modificare a legislației secundare pe zona asigurărilor auto. Știm care sunt cerințele și nevoile pieței de asigurări, dar acestea trebuie corelate cu cerințele și nevoile asiguraților și potențialilor asigurați. Trecem, încă, printr-o perioadă care pune presiune pe bugetele consumatorilor de produse de asigurări și cred că trebuie să cântărim atent posibilul impact asupra acestora, înainte de a adopta o decizie care  să contribuie în primul rând la creșterea calității produselor respective“, spune Buzoianu.
 
Telefon special pentru consumatori

Printre obiectivele noii conduceri a CSA se numără şi mai multe măsuri de sprijinire a clienţilor societăţilor de asigurare. „În scurt timp, CSA va implementa și un serviciu de tipul telefonul consumatorului. Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor îi revine un rol important în consolidarea încrederii în industria de asigurări, care a început să se concretizeze printr-o schimbare semnificativă în modul de acțiune atât pe segmentul supravegherii, cât şi pe cel al reglementării“, precizează Buzoianu.

Unele schimbări sunt deja vizibile. Noua structură organizatorică a CSA include o direcție de protecție a consumatorilor de asigurări, care este în contact direct atât cu asigurații, cât și cu asigurătorii. Cu alte cuvinte, CSA va face şi ceea ce nu face Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), care a arătat că nu îşi asumă nicio responsabilitate în domeniul asigurărilor, deşi primeşte sute de reclamaţii de la clienţi în fiecare an.  _

CSA poate aplica sancţiuni de ordin financiar societăţilor de asigurări şi managerilor acestora. Sancţiunea poate fi retragerea aprobării pentru persoanele semnificative.
Constantin Buzoianu, preşedinte CSA

14% va fi scăderea cifrelor de afaceri din asigurări faţă de anul de vârf 2008, dacă previziunile privind evoluţia pe ansamblul anului 2011 se adeveresc

2014 este anul din care toţi asigurătorii trebuie să respecte noile norme impuse de directivele europene, mulţi urmând să-şi majoreze capitalul