Gotabaya Rajapaksa a demisionat din funcția de președinte al statului Sri Lanka, după ce a fugit în Singapore, în fața protestelor masive față de modul în care a condus ţara.
Se crede că acesta a dorit să părăsească Sri Lanka înainte de a demisiona pentru a evita posibilitatea de a fi arestat sub o nouă administrație.
Costul alimentelor, al combustibilului și al altor produse de bază a crescut vertiginos pentru srilankezi. În capitala Colombo, demonstranții au întâmpinat vestea plecării președintelui cu dansuri.
Fostul președinte a fugit în Singapore
Rajapaksa a sosit în Singapore, după ce a zburat mai întâi în Maldive, marți seara. Rapoartele spun că acesta este însoțit de soția sa și de două gărzi de corp.
Ministerul de Externe din Singapore a declarat că Rajapaksa nu a cerut azil și nici nu i s-a acordat azil.
„În general, Singapore nu acordă cereri de azil”, a adăugat acesta.
Președintele interimar, Ranil Wickremesinghe, nu va deveni în mod oficial președinte interimar până când nu va depune jurământul.
Odată depus jurământul, el are la dispoziție 30 de zile pentru ca Parlamentul să îl aprobe. În caz contrar, parlamentarii trebuie să organizeze un vot pentru alegerea unui nou președinte.
Scrisoarea de demisie a fost trimisă prin e-mail președintelui Parlamentului, care a declarat că va finaliza procedurile legale și va face anunțul oficial vineri.
Președintele interimar a declarat stare de asediu
Joi, Wickremesinghe a ordonat stare de asediu până vineri pentru a reprima protestele.
În Colombo, manifestanții antiguvernamentali au început să părăsească unele dintre clădirile oficiale pe care le ocupaseră.
„Ne retragem în mod pașnic din palatul prezidențial, secretariatul prezidențial și biroul premierului, dar ne vom continua lupta”, a declarat o purtătoare de cuvânt a protestatarilor.
Wickremesinghe a fost numit președinte interimar de către președintele Rajapaksa, după ce acesta din urmă a fugit, dar decizia a declanșat noi proteste, cerând ca și premierul să demisioneze.
O persoană a murit și alte 84 au fost rănite în timpul protestelor de miercuri, care au avut loc la principalele puncte de reper din jurul capitalei Colombo, inclusiv la biroul premierului.
Unde se va ascunde fostul președinte?
Mulți se întreabă unde plănuiește Gotabaya Rajapaksa să fugă în continuare. Dar poate că întrebarea cea mai importantă este: cine îl va lăsa să rămână?
Nu este clar dacă Singapore este un punct de tranzit în drumul spre Orientul Mijlociu sau dacă intenționează să rămână în insula din Asia de Sud-Est și, dacă da, pentru cât timp.
Sursele spun că este îndoielnic că guvernul din Singapore îi va permite să rămână pentru mult timp, relatează BBC.