‘Considerăm că acest grav incident s-a încheiat după o gravă eroare diplomatică a britanicilor care au afirmat că vor pătrunde în ambasada noastră’, a spus Correa, după ce guvernul de la Quito a emis o declaraţie în care afirmă că a primit o notă de la Foreign Office în care se precizează că nu există nici o ameninţare cu o astfel de acţiune împotriva misiunii diplomatice ecuadoriene.
Preşedintele Correa a vorbit despre o ‘ieşire consensuală’ din acest impas, iar ‘această ieşire poate fi garanţia că Assange va răspunde în faţa justiţiei suedeze şi nu va fi extrădat unei ţări terţe’, adăugând că dacă nu va primi astfel de garanţii soluţia nu poate fi decât ‘permisiunea ca Assange să părăsească în siguranţă ambasada ecuadoriană de la Londra’. Prin această solicitare, autorităţile de la Quito încearcă să elimine riscul ca Assange să ajungă în final în SUA, unde ar putea fi condamnat la moarte sau la închisoare pe viaţă pentru publicarea de secrete de stat.
Australianul Julian Assange s-a refugiat în luna iunie la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a evita extrădarea din Marea Britanie către Suedia, unde este inculpat pentru viol şi agresiuni sexuale. El se teme că autorităţile de la Stockholm l-ar putea preda celor americane, deranjate de publicarea a mii de telegrame diplomatice confidenţiale pe Wikileaks. Assange a primit ‘azil diplomatic’ din partea Ecuadorului, dar nu poate să părăsească ambasada acestei ţări pentru că ar risca să fie arestat.
Sursa: Agerpres