Veste foarte proastă pentru Finlanda şi Suedia, cele două ţări nordice care şi-au depus oficial candidaturile la NATO, având în vedere amenințarea reprezentată de Rusia.
Turcia a blocat începutul negocierilor de aderare la NATO pentru Finlanda şi Suedia
Surse din cadrul Alianţei Nord Atlantice au confirmat miercuri, 18 mai, că Turcia a blocat începutul negocierilor de aderare.
Consiliul Nord-Atlantic, organismul care guvernează NATO, a fost aşadar în imposibilitatea de a lua decizia privind începerea procesului de aderare pentru Finlanda şi Suedia, aşa cum era planificat, transmite agenţia dpa.
Miercuri, 18 mai, cele două ţări nordice şi-au depus oficial cererile de aderare la NATO. Ambasadorii celor două țări la Alianţa Nord-Atlantică s-au întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a transmite cererile de aderare.
„Acesta este un moment istoric, un moment istoric pentru securitatea noastră”, a declarat Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de ambasadorii celor două ţări.
„Sperăm să finalizăm rapid” procesul de aderare, a adăugat şeful NATO.
Argumentele invocate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan
De cealaltă parte, tot miercuri, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că delegațiile suedeze și finlandeze nu ar trebui să vină în Turcia pentru a o convinge să susțină aderarea lor la NATO.
Erdogan acuză Suedia și Finlanda că adăpostesc oameni despre care susține că sunt legați de grupurile pe care le consideră teroriste, și anume gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și adepții lui Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat din 2016.
„Deci nu ne veți da înapoi teroriști, dar ne cereți aderarea la NATO? NATO este o entitate pentru securitate, o organizație pentru securitate. Prin urmare, nu putem spune „da” acestei organizații de securitate care este lipsită de securitate”, a afirmat preşedintele Erdogan.
Preşedintele turc a mai acuzat aliații NATO că nu au sprijinit niciodată Turcia în lupta împotriva grupărilor militante kurde, inclusiv YPG-ul kurd sirian, pe care Ankara îl consideră, de asemenea, un grup terorist strâns legat de PKK.
„Extinderea NATO este semnificativă pentru noi doar proporțional cu respectul care va fi arătat față de sensibilitățile noastre”, a adăugat Erdogan.
Unii analişti sunt de părere că Turcia încearcă să obţină ceva în contrapartidă dacă aprobă aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, cum ar fi ridicarea refuzului Statelor Unite de a-i vinde Turciei avioane de luptă F-35.