Președintele FIFA și procurorul general al Elveției au fost spionați de Qatar

Qatar

Un raport apărut în presa elvețiană a arătat că președintele FIFA și procurorul general al Elveției au fost spionați de Qatar, gazda Cupei Mondiale.

Președintele FIFA, Gianni Infantino, a fost spionat de Qatar, țara gazdă a Cupei Mondiale de anul trecut, în timpul unei întâlniri cu fostul procuror general elvețian Michael Lauber, potrivit unui raport negat de țara din Golf.

Cotidianul elvețian Neue Zürcher Zeitung a relatat că o întâlnire dintre Infantino și compatriotul său Lauber, care a avut loc la 16 iunie 2017 la un hotel deținut de Qatar în Berna, a fost înregistrată în secret atunci când o întâlnire confidențială a fost ascultată cu ajutorul unor foști agenți ai Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite, în cadrul a ceea ce a fost denumit „Proiectul Matterhorn”.

Qatar va avea parte de mai multe controale

La acea vreme, Schweizerhof găzduia, de asemenea, ambasada Qatarului în Elveția, iar Lauber investiga corupția din fotbal, inclusiv presupusele nereguli în votul din 2010 pentru atribuirea Cupei Mondiale FIFA 2022 Qatarului, relatează insidethegames.

Qatar se confrunta, de asemenea, cu un control amănunțit în ceea ce privește situația drepturilor omului, inclusiv tratamentul aplicat lucrătorilor migranți în cadrul proiectelor legate de Cupa Mondială, ceea ce a dus la apeluri pentru ca Qatarului să i se retragă organizarea turneului.

Lauber a demisionat din funcția de procuror general al Elveției în 2020, după ce s-a constatat că a mușamalizat o întâlnire cu Infantino.

FIFA a anunțat că Infantino nu avea cunoștință de faptul că ar fi fost subiectul unei tentative de spionaj.

„Președintele FIFA nu are cunoștință de nicio acțiune de supraveghere secretă, indiferent de partea din care ar fi fost aceasta. Mai important, nu a existat niciodată vreo încercare, chiar și îndepărtată, a cuiva de a-l influența, cu atât mai puțin de a-l șantaja”, a transmis FIFA.

Nu a știut că a fost spionat

Avocatul lui Lauber a declarat pentru Neue Zürcher Zeitung că acesta nu știa că a fost spionat.

Guvernul din Qatar a respins raportul și a amenințat cu acțiuni în justiție împotriva „acuzațiilor nefondate” și a „dezinformării”.

„Afirmațiile reprezintă o altă încercare de a răspândi informații false despre Qatar și de a-i afecta reputația. Respingem acuzațiile și explorăm toate căile legale.

Este evident că multiplele campanii de defăimare împotriva Qatarului în Europa, dezvăluite de rapoartele media din Franța, Elveția și din alte părți ale Europei la începutul acestei luni, persistă fără încetare.” se arată într-o declarație a Biroului său internațional de presă.

Qatar a devenit anul trecut prima națiune din Orientul Mijlociu care a găzduit Cupa Mondială, turneul fiind mutat în lunile noiembrie și decembrie din cauza preocupărilor legate de căldură și umiditate.

Infantino, membru al Comitetului Internațional Olimpic, s-a mutat temporar la Doha în perioada premergătoare Cupei Mondiale și a apărat găzduirea turneului de către Qatar, acuzându-i pe criticii occidentali de „ipocrizie” și descriind-o ca fiind „cea mai bună Cupă Mondială din toate timpurile”.

Au negat orice abatere

Infantino a fost audiat pentru a doua oară de autoritățile elvețiene în ianuarie, în cadrul unei anchete penale legate de trei presupuse întâlniri secrete cu Lauber în 2016 și 2017.

Atât Infantino, cât și Lauber au negat orice abatere.

O anchetă separată privind închirierea de către președintele FIFA a unui avion privat între Surinam și Geneva în 2017 a fost abandonată de procurori săptămâna trecută.

Infantino l-a înlocuit pe compatriotul său căzut în dizgrație, Sepp Blatter, în funcția de președinte al FIFA în 2016 și urmează să fie reales fără opoziție la Congresul FIFA care va avea loc joi (16 martie) în capitala Rwandei, Kigali.