"Nu, fără excepţii", a răspuns şeful statului francez la o întrebare privind posibilitatea ca artiştii sau fotbaliştii să fie exceptaţi de la plata impozitului de 75%, care a provocat polemică în rândul acestora.
El a ţinut să sublinieze că dispoziţia în cauză va avea un caracter limitat în timp, fiind inclusă în agenda de redresare cu o durată de doi ani pe care şi-a fixat-o.
UPDATE: François Hollande a anunţat creşteri de impozite şi a respins criticile la adresa sa
Preşedintele francez, Francois Hollande, a cărui popularitate este în scădere, a respins puternic duminică seara criticile privind lipsa sa de acţiune, anunţând viitoarea ”agendă de redresare” pe termen de doi ani – cu creşteri de impozite – şi promiţând o reducere a şomajului în decurs de un an.
”Ştiu încotro merg”, a dat asigurări preşedintele socialist într-o intervenţie la canalul de televiziune particular TF1, subliniind: ”Mandatul meu este de cinci ani: nu de patru luni, nu de o lună, ci de cinci ani”. "Voi stabili o agendă de redresare: doi ani”, a spus Hollande, adăugând: ”doi ani pentru a pune în practică o politică privind locurile de muncă, competitivitatea şi redresarea conturilor publice”.
Miza acestei intervenţii pentru Hollande este de a convinge că el este într-adevăr omul ”unei schimbări acum” – sloganul său de campanie – şi nu unul al ”imobilismului”, cum îl acuză tabăra de dreapta şi presa, dar şi cea de stânga.
Opinia publică, preocupată de rata crescândă a şomajului – aproape 10% – pe fondul unor planuri sociale din industrie, dar şi de o creştere economică inertă într-o Europă cuprinsă de stagnare (de la recesiune în Italia şi Spania la încetinire în Germania), a devenit nerăbdătoare şi scăderea cotei de popularitate a preşedintelui Hollande de neoprit, după numai patru luni de la alegerea sa.
De la preluarea funcţiei sale , ”guvernul n-a pierdut timpul. El a acţionat imediat”, a afirmat Hollande, justificându-se la criticile referitoare la un ”şomaj crescut, competitivitate în declin, deficite considerabile, îndatorare istorică”.
În acest context, el le-a cerut eforturi francezilor, conform planului.
Pentru bugetul pe 2013, cu obiectivul de reducere a deficitului bugetar la 3% din PIB, pentru a respecta angajamentele europene, preşedintele a anunţat creşteri de impozite pentru anul viitor de 20 miliarde de euro, o majorare fără precedent în ultimii 30 de ani, ce vizează jumătate din gospodării şi jumătate din întreprinderi.
Proiectul de lege a finanţelor pe 2013 va fi elaborat în funcţie de previziunile privind o creştere economică ”realistă”, adică, ”fără îndoială, de 0,8%”, a explicat Hollande, subliniind că statul nu va cheltui ”nici un euro în plus în 2013 faţă de 2012”.
În acelaşi timp, preşedintele francez şi-a stabilit ca obiectiv de ”a inversa curba şomajului în decurs de un an”.
”Există nelinişti”, cu trei milioane de şomeri, dar ”s-a angajat deja o bătălie”, a spus Hollande, menţionând în context îndeosebi pentru 2013 crearea de locuri de muncă pentru 100.000 de tineri.
Hollande a dat asigurări totodată că promisiunea sa emblematică din timpul campaniei privind introducerea unei taxe excepţionale de 75% pe veniturile ce depăşesc 1 milion de euro ”nu va suferi nici o excepţie”, precizând totuşi că ea va fi limitată în timp, fiind prevăzută pentru doi ani în ”agenda de redresare”.
Cu această taxă, care nu va viza decât circa 3.000 de persoane, este vorba de ”a da un exemplu”, a explicat şeful statului francez.
Dezbaterea referitoare la justeţea acestei măsuri a fost relansată sâmbătă, după ce-a fost depusă la Bruxelles o cerere de naturalizare de către cel mai bogat francez, patronul imperiului din industria luxului LVMH, Bernard Arnault.
”Ar trebui bine chibzuit ce înseamnă să ceri o altă cetăţenie, pentru că noi suntem mândri să fim francezi”, a comentat, cu severitate, Francois Hollande.
În final, referindu-se la rezultatele unui sondaj BVA publicat duminică, potrivit căruia şase francezi din zece cred că el ”nu va merge destul de departe” cu reformele, preşedintele a declarat: ”Îmi spuneţi că trebuie s-accelerez. Accelerez”.
Pentru a recâştiga din încrederea francezilor, Hollande trebuie să-i convingă în legătură cu stilul său, deoarece, în opinia analiştilor, scăderea popularităţii sale se explică şi prin contrastul dintre imaginea de ”preşedinte obişnuit”, care nu anunţă o măsură pe zi pe baza căreia el a fost ales, şi cea a ”hiperpreşedintelui” Nicolas Sarkozy, într-un ritm exagerat.
Dreapta politică reacţionează sever
Duminică seara, Hollande a promis să-şi asume ”întreaga responsabilitate” a acţiunilor întreprinse şi să vină în faţa francezilor periodic pentru a le explica. Fără surprize, dreapta politică franceză a apreciat cu severitate intervenţia lui Hollande la televiziune. Astfel, Valérie Rosso-Debord, de la Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP, conservatoare, de opoziţie), a ironizat faptul că socialiştilor le trebuie 100 de zile ca să facă o agendă.
Sursa: Agerpres