Preşedintele Franţei a intrat în vizorul Fiscului după ce a făcut mai multe cheltuieli nejustificate. Sarkozy a reuşit să cheltuiască peste 176 de milioane de euro în cele şase luni în care Franţa a deţinut preşedinţia Uniunii Europene. Nu suma totală a atras atenţia, ci lista detaliată a cheltuielilor, printre care şi o cabină de duş „prezidenţială”, în valoare de peste 275.000 de euro, pe care nu a folosit-o niciodată.

 

Presa franceză a criticat lipsa de transparenţă din partea preşedinţiei şi managementul deficitar al întregului aparat de la Palatul Elysee.

 

Multe costuri au fost dublate şi chiar triplate din cauza unor decizii de ultim moment, care au necesitat un efort enorm de logistică şi resurse umane. De exemplu, un eveniment foarte costisitor ce trebuia să aibă loc la Evian a fost anulat în ultimul momnent, pentru ca preşedintele a vrut să doarmă în patul lui, de la palat. Nu a contat ca suita de invitaţi şi jurnalişti era deja prezentă la eveniment, iar banii fuseseră pierduţi. Pe lângă acestea, mulţi participanţi au cerut despăgubiri, ceea ce a umflat şi mai mult factura plătită de statul francez.

 

Pentru un eveniment de 3 zile, de la Grand Palace din Paris, Sarkozy a reuşit performanţa să cheltuiască mai multe milioane de euro. Peste 500 de tehnicieni au lucrat la amenajare, 300 dintre ei lucrând în fiecare noapte. Podiumul a costat 330.000 de euro, reamenajarea gradinilor a costat peste 240.000 de euro. Pentru cina la care au fost invitaţi 40 de lideri de stat, s-au plătit 1,2 milioane de euro. Cabina de duş personală a lui Sarkozy a ajuns să coste 275.000 de euro, din cauza dificultăţilor de montaj, prin integrarea ei într-o clădire deja existentă. Întrucât nu a  mai fost folosită, s-a decis demontarea ei, care a costat alţi bani. Un covor a costat 100.000 de euro.

 

În total, au existat peste 500 de evenimente legate de preşedintia franceză a Uniunii Europene, majoritatea considerate neesenţiale şi fără a promova real imaginea Franţei. Franţa a mai deţinut preşedintia UE în 1995, când s-a cheltuit echivalentul a 13 milioane de euro şi în 2000 când s-au cheltuit 59 de milioane de euro.

 

SURSA: Liberation