Președintele Franței, Emmanuel Macron, interimar al Europei
Președintele Franței, Emmanuel Macron, ar putea prelua rolul de intermediar al Europei în eventualele negocieri cu Vladimir Putin pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, potrivit unor surse citate de The Telegraph. Aceasta ar veni în urma apelurilor din partea unor membri ai „coaliției celor dispuși”, care sugerează că un lider european ar trebui să ia conducerea discuțiilor cu Rusia, în cadrul eforturilor de susținere a Ucrainei. Macron și premierul britanic Keir Starmer sunt considerați cei mai probabili lideri occidentali care ar putea deveni intermediari ai Moscovei într-o eventuală negociere pentru un armistițiu, conform unor surse diplomatice. Cei doi sunt în fruntea grupului de țări care ar putea media o posibilă înțelegere de pace.
Totuși, surse din apropierea premierului britanic au menționat că Starmer nu are intenția de a purta discuții directe cu Vladimir Putin, în ciuda angajamentului Marii Britanii de a sprijini Ucraina, scrie The Telegraph. La Palatul Élysée din Paris, un oficial a declarat că Emmanuel Macron este deschis să joace rolul de mediator „când va veni momentul potrivit”. Întrebat dacă acel moment a sosit deja, oficialul a răspuns: „Se pare că nu încă”.
Macron a avut un rol activ în facilitarea dialogului la începutul invaziei rusești în Ucraina
Macron a avut un rol activ în facilitarea dialogului la începutul invaziei rusești în Ucraina, menținând canalele diplomatice deschise cu Moscova mai mult decât alți lideri europeni. Cu toate acestea, contactele directe cu Kremlinul au fost întrerupte după ce a devenit evident că Putin nu intenționează să oprească agresiunea militară. Recent, președintele Finlandei, Alexander Stubb, a subliniat că Franța și Marea Britanie ar trebui să conducă orice negocieri cu Rusia, argumentând că aceste două țări au fost inițiatoarele „coaliției celor dispuși”.
„Preferința mea personală ar fi ca reprezentanții noștri din coaliție să preia acest rol. Cu alte cuvinte, Franța sau Marea Britanie”, a declarat Stubb.
În plan internațional, Donald Trump rămâne singurul lider major care a discutat direct cu Vladimir Putin despre un armistițiu. De-a lungul timpului, Trump a fost criticat pentru atitudinea sa favorabilă față de Putin, pe care l-a lăudat public și a promis să „reseteze” relațiile internaționale cu Rusia.
La sfârșitul lunii trecute, după o reuniune a Consiliului European, Emmanuel Macron a declarat că este gata să reia discuțiile cu Putin „atunci când, împreună cu președintele Zelenski și partenerii europeni, vom considera că momentul este oportun”.
Între timp, Kremlinul a respins o propunere a Statelor Unite și Ucrainei privind un armistițiu necondiționat de 30 de zile, dar și o altă propunere de armistițiu limitat în zona Mării Negre. Moscova a cerut ridicarea sancțiunilor occidentale înainte de a lua în considerare orice compromis.