Potrivit şefului statului francez, ieşirea din UE 'nu va avea, fireşte, consecinţe asupra locului Marii Britanii în Naţiunile Unite', însă 'este adevărat că pentru toată planeta există o întrebare cu privire la ce se va întâmpla'.
Reafirmând că 'a regretat profund votul britanicilor', chiar dacă 'îl respectă, pentru că aceasta este democraţia', François Hollande a chemat încă o dată să fie 'trase toate concluziile şi consecinţele'.
'În cadrul Uniunii Europene (…) trebuie să organizăm acum această despărţire, dar trebuie să o facem în bună ordine şi cu reguli care sunt cele prevăzute în tratate', a continuat preşedintele Hollande.
El a subliniat că, în pofida Brexit-ului, Franţa va 'menţine relaţii cu Marea Britanie' în domeniul economic, precum şi în probleme ca migraţia sau apărarea.
După ce vineri a discutat cu mai mulţi responsabili europeni, în primul rând cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, François Hollande a purtat sâmbătă o convorbire telefonică cu premierul grec Alexis Tsipras.
'Cei doi au fost de acord că nu poate exista o perioadă de incertitudine cu privire la Europa' şi doresc 'o claritate totală, atât asupra calendarului, cât şi a procedurilor' Brexit-ului, au indicat surse din anturajul preşedintelui Hollande.
Acesta urmează să-l primească în cursul serii pe şeful guvernului italian, Matteo Renzi, pentru o cină informală la Palatul Elysée, adaugă France Presse.
SURSA: Agerpres