Preşedintele Franţei va sancţiona companiile profitabile care concediază angajaţi

Preşedintele ales al Franţei, Francois Hollande, va lua rapid măsuri împotriva marilor companii care concediază angajaţi, cum ar fi cazul societăţii General Motors, pentru a le determina să adopte o conduită mai 'morală', a afirmat joi la postul de radio France Inter consilierul său, Michel Sapin.

În campania electorală, Hollande a vorbit chiar el despre penalităţile financiare pe care vor trebui să le plătească companiile profitabile care concediază angajaţi doar pentru a-şi creşte şi mai mult profitul.

Michel Sapin, un posibil viitor prim-ministru sau ministru de finanţe, precizează că obiectivul acestor sancţiuni este ca renunţarea la angajaţi pentru creşterea profitabilităţii să devină ‘extrem de costisitoare’.

General Motors a anunţat miercuri că are în vedere să închidă o fabrică din apropiere de Strasbourg, Carrefour intenţionează să renunţe la circa 3.000 de angajaţi, iar PSA Peugeot-Citroen are în plan să închidă o mare unitate productivă de lângă Paris. Aceste concedieri ar agrava problemele economice şi sociale pentru noul preşedintre. El a promis temperarea austerităţii în Europa, crearea a 150.000 de locuri de muncă cu sprijinul statului şi că va încerca să inverseze tendinţa de creştere a şomajului.

Socialiştii preiau puterea în Franţa când creşterea economică a încetinit, criza politică din Grecia adânceşte temerile unei posibile ieşiri a acesteia din zona euro, iar datele publicate joi au arătat o scădere a producţiei industriale franceze peste aşteptări. Sapin crede că Hollande va avea nevoie de mai multe luni pentru a pune în practică orice măsură menită să reducă şomajul, având în vedere actualul context economic şi necesitatea susţinerii măsurilor de creştere la nivel european pentru ca acestea să aibă un efect asupra Franţei.

Referindu-se la General Motors, consilierul lui Hollande afirmă că va începe ‘o confruntare directă cu managementul’ acestei companii, pentru ca acesta ‘să-şi dea seama că există şi un fel de moralitate în viaţa economică, iar respectarea angajaţilor face parte din valorile unei mari companii’.

Dacă societăţile nu dovedesc că au concediat în mod justificat salariaţii, statul se va adresa justiţiei, a adăugat Sapin, fără să precizeze cum vor fi aplicate amenzile fără să se modifice Codul Muncii. În condiţiile legislaţiei actuale este greu de dovedit că dificultăţile economice justifică concedierea angajaţilor. Curtea de Apel franceză s-a pronunţat săptămâna trecută într-un astfel de caz, hotărând că o firmă profitabilă poate concedia salariaţi dacă prezintă şi un plan adecvat de salvare de locuri de muncă, decizie ce a dezamăgit sindicatele care sperau la un precedent favorabil.
SURSA: Agerpres