Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu a declarat luni despre mesajul premierului Nicolae Ciucă ca profesorii să revină la catedră că în opinia lui, acest mesaj nu va face decât să crească numărul greviştilor. El a arătat că o rezolvare a conflictului ar fi ca Guvernul să vină cu un act normativ, să acorde o mărire salarială în avans faţă de legea salarizării.

Profesorii nu mai au încredere în promisiuni

„Nu avem nimic în plus faţă de ce s-a întâmplat ieri la guvern. Datele sunt aceleaşi. (…) Asta este situaţia. Din păcate am înţeles că premierul a dat un mesaj în seara asta, către profesori să meargă la clasă. În opinia mea, acest mesaj nu va face decât să crească numărul greviştilor”, a spus Simion Hăncescu la Prima News.

El a arătat că „oamenii nu au încredere în promisiuni”.

„Semnalul a fost când au scos din legea salarizării un articol care făcea referire la salarizare, atunci oamenilor li s-a aprins beculeţul şi au spus: stai aşa că e o ţeapă”, a spus Hăncescu.

Reprezentantul FSLI a menţionat, despre rezolvarea conflictului, că au cerut şi ieri Guvernului să vină cu un act normativ, să acorde o mărire salarială în avans faţă de legea salarizării cu care îi ameninţă că vor fi prioritari.

„Să pună în aplicare ce a spus şi preşedintele României, inflaţia a fost mare, salariile mici, să acopere prăbuşirea dramatică a puterii de cumpărare a celor din învăţământ”, a precizat Simion Hăncescu.

Sindicatele din educație au declanșat luni greva

Amintim că, greva generală din învăţământ a fost declanşată luni, 22 mai, şi va continua până când sindicaliştii vor primi din partea Guvernului o soluţie credibilă, care să ofere perspective foarte clare, a declarat duminică preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria.

Peste 150.000 de cadre didactice şi circa 70.000 personal didactic auxiliar şi nedidactic participă la greva generală, potrivit potrivit reprezentanţilor FSE „Spiru Haret”.

Cele trei federaţii, în numele salariaţilor din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, au respins duminică „aşa-zisa ofertă a Guvernului României”.

„Nu avem nevoie de ajutoare sociale! Nu suntem asistaţi social! Avem nevoie de salarii decente! Nu am decis să facem grevă peste noapte! Nu facem jocuri politice! Este greva oamenilor şcolii, este greva celor peste 200.000 de angajaţi din învăţământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: Aşa nu se mai poate! Acum, mai mult ca oricând, este important să dăm dovadă de unitate. Le mulţumim pentru susţinere şi înţelegere părinţilor şi elevilor!”, afirmă sindicaliştii.