Primul decret al noului guvern, ce se va reuni de la ora locală 15.00, sub preşedinţia lui François Hollande, va consemna micşorarea cu 30 de procente a salariilor şefului statului şi miniştrilor săi.

Gestul se vrea unul cu caracter de exemplu, a explicat premierul Jean-Marc Ayrault, noua putere fiind de părere că, de vreme ce actuala criză pretinde sacrificii din partea francezilor şi miniştrii trebuie să îşi reducă remuneraţiile.

La câteva săptămâni după alegerea lui Nicolas Sarkozy în 2007, salariul şefului statului a fost majorat cu 170%, de la 7.000 la 19.000 de euro, pentru a fi aliniat la cel al primului ministru, o creştere ce a provocat o vie polemică.

Această primă măsură a lui François Hollande se situează, ca majoritatea primelor sale acte de putere, în opoziţie cu cele ale predecesorului său. Hollande, care se descrie ca un "preşedinte normal", a încercat să îşi plaseze primele gesturi în calitate de şef de stat sub semnul sobrietăţii. El doreşte să locuiască în continuare în apartamentul parizian închiriat împreună cu partenera sa de viaţă, Valérie Trierweiler şi nu la Palatul Elysée, deşi aceasta pune probleme de securitate.

După şedinţa de guvern de joi, François Hollande este aşteptat vineri în SUA pentru un prim contact cu preşedintele Barack Obama, înaintea participării la summitul G8 de la Camp David şi la reuniunea la vârf a NATO de la Chicago.

În cursul dimineţii de joi, la toate ministerele franceze a avut loc transferul de putere, marcat de apeluri la o reorientare a politicii europene, în sensul axării pe stimularea creşterii economice şi pe crearea de locuri de muncă. Această prioritate a fost subliniată joi de doi miniştri importanţi ai cabinetului socialist, şeful diplomaţiei Laurent Fabius şi ministrul de finanţe Pierre Moscovici.