Agenția de presă Reuters notează că președintele Interpol, Ahmed Nasser Al-Raisi este vizat într-o investigație deschisă de procurorii francezi, în legătură cu acuzațiile conform cărora ar fi fost complice la tortură.
Menționăm faptul că Raisa este un oficial din Emiratele Arabe Unite și a fost numit președinte al Interpol, care are sediul în Franța, în luna noiembrie 2021. Numirea sa în funcție a avut loc în ciuda acuzațiilor grupurilor de apărare a drepturilor omului conform cărora acesta nu ar fi reacționat la acuzațiile de tortură a deținuților din Emiratele Arabe Unite.
Cazul său va fi analizat de un judecător de instrucție. El va fi cel care urmează să stabilească dacă îl pune sau nu sub acuzare pe președintele Interpol, a declarat un oficial de la biroul procurorului antiterorism din Paris, pentru Reuters.
Ce acuzații i se aduc președintelui Interpol?
Totodată, sursa citată mai a mai confirmat și un anterior al agenției de știri AFP conform căruia ancheta a fost lansată în urma plângerilor depuse de cetățenii britanici Matthew Hedges și Ali Issa Ahmad.
O reacție în acest sens a venit și din partea unui purtător de cuvânt al Interpol a declarat. El a preferat să nu comenteze, menționând că problema este doar între părțile implicate.
„În ceea ce privește acuzațiile legate de dl Al-Raisi, aceasta este o problemă între părțile implicate și, având în vedere că este o chestiune în curs de desfășurare, ar fi prematur ca Interpol să comenteze”, a spus acesta.
Totodată, el a mai adăugat că rolul de președinte este un post neremunerat și cu jumătate de normă, președintele rămânând un oficial cu normă întreagă în țara sa.
Menționăm că pe lângă funcția de la Interpol, Raisi este inspector general la Ministerul de Interne al EAU. Contactate de Reuters, nici Ministerul de Externe al EAU, dar nici biroul de presă al guvernului federal nu au oferit un comentariu în acest sens.
Dezvăluirile unui academician după o vizită în EAU
În ceea ce privește acuzațiile aduse președintelui Interpol, în 2021, Hedges, un academician de la Universitatea din Exeter, declara într-un interviu pentru Reuters că a fost ținut în izolare timp de șapte luni în 2018 în EAU, în urma unor acuzații de spionaj.
El mai declara atunci că a ajuns în țară pentru a face cercetări pentru doctoratul său, însă ulterior a fost amenințat cu violența fizică și cu vătămarea familiei sale de către serviciile de securitate din Emiratele Arabe Unite în interiorul unei clădiri de care răspundea Raisi.
De cealaltă parte însă, Emiratele Arabe Unite au susținut contrariul și au declarat că Hedges nu a fost maltratat în timpul detenției sale.
Tot atunci, Emiratele Arabe Unite au declarat că orice plângere legală depusă cu acuzații împotriva lui Raisi „este lipsită de temei și va fi respinsă”.