Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, patru decrete. Dintre acestea, una transpune şi în ţara noastră prevederile europene privind un nou tip de pensie. În ce condiţii pot beneficia românii de aceasta, puteţi afla din materialul următor.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind pensiile ocupaţionale, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Legea transpune prevederile Directivei (UE) 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP). Actul normativ defineşte principiile înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, autorizarea schemelor de pensii ocupaţionale, constituirea fondului de pensii ocupaţionale prin contract de societate civilă, colectarea contribuţiilor şi investirea resurselor financiare ale fondurilor de pensii ocupaţionale, precum şi plata pensiilor ocupaţionale.
Câteva prevederi legate de acest nou tip de pensie
Pensia ocupațională va fi facultativă și va fi suportată de către angajator, dar poate contribui și angajatul. Contribuția este împărțită în contribuția angajatorului și cea a salariatului. În cazul în care angajatorul este dispus să ofere această pensie, acesta trebuie să o ofere tuturor angajaților. Desigur, angajatorul poate să vireze contribuții diferite, în funcție de salariu, funcție sau vechime. Proiectul de act normativ prevede că un fond de pensii se poate organiza doar la iniţativa unui administrator autorizat, iar fondul va putea include angajatii unei singure firme sau ai mai multor firme.
Este important de menţionat că un angajat nu poate fi obligat să contribuie la acest fond de pensii. În plus, angajatorul trebuie să aibă acordul scris al angajaţilor pentru a le reţine bani acestora pentru contribuţia la un fond de pensii ocupaţionale. Proiectul de lege stabileşte că banii vor fi vărsaţi la un fond de pensii ocupaţionale pe conturi individuale, astfel că un participant se poate transfera la un alt fond de pensii ocupaţionale sau facultative, fără vreo penalizare.
Ce spune vicepreşedintele ASF despre pensiile ocupaţionale
“Prevederile legii privind pensiile ocupaționale permit o flexibilitate ridicată a condițiilor schemei de pensii, astfel încât angajatorii, în calitate de plătitori de contribuții să poată decide cu privire la tipul de contribuții pe care le propun, definite sau definite cu garanții, la cuantumul contribuției, care poate varia în funcție de criterii precum vechimea, funcția deținută și drepturile salariale.
Suplimentar față de angajator, și angajații pot contribui la același fond de pensii ocupaționale pentru o creștere mai accentuată a valorii activului personal și implicit a cuantumului viitoarei pensii. Mecanismul de evidență pe baza conturilor individuale oferă o anumită mobilitate, nu numai cu privire la posibilitatea de transfer a activului personal de la un fond de pensii ocupaționale la un alt fond, în cazul schimbării angajatorului, ci și transferul la un fond de pensii facultative și permite totodată păstrarea activelor la mai multe fonduri, cu posibilitatea de cumulare la momentul deschiderii dreptului la pensie”, explică Dan Armeanu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).